Buitenland

Niet elke Hollander stemt op Santorum

HOLLAND – In het stadje Holland, aan de oevers van Lake Michigan, speelt religie een vooraanstaande rol. Dinsdag bepalen deze kiezers mede wie de Republikeinse voor­verkiezingen in Michigan wint. Maar niet alle Hollanders zijn gecharmeerd van kandidaat Rick Santorum.

Buitenlandredactie
27 February 2012 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 19:35
Foto EPA
Foto EPA

De Christ Memorial Reformed Church is een van de drie grootste kerken in het stadje dat in 1847 werd gesticht door Nederlandse immigranten. De gereformeerde kerk telt 3000 leden en op zondag bezoeken zo’n 2000 mensen de dienst met onder meer een 180-koppig koor. De kerk wil graag orthodox zijn, zo stelt dominee Gary Matthews.

Hoewel de meeste Hollanders lid zijn van de gereformeerde kerk, zijn er ook andere groepen, zoals de in 2010 opgerichte Interfaith Congregation. Het motto van de kerk is: Vrij. Menselijk. Vriendelijk. Er wordt tijdens de zondagse dienst volgens een ANP-bericht meer gesproken over liefde en tolerantie dan over God of Jezus.

Dominee Bill Freeman, een radiopresentator die zich na de aanslagen van 9/11 liet omscholen tot dominee, gaat hier geregeld in de diensten voor. Hij staat bekend als zeer liberaal. Onlangs hield hij bij een bijeenkomst van de rooms-katholieke Rick Santorum een bord omhoog met de tekst ”Jezus was een liberaal”.

Santorum kan weliswaar op veel, maar niet op alle stemmen rekenen in Holland. In Michigan doet ook presidentskandidaat Ron Paul nog altijd een poging de winst in de wacht te slepen. De 76-jarige Paul lijkt enorm veel jonge kiezers te trekken, afgaande op zijn campagnebijeenkomsten.

Buiten het Pinnacle Center in Hudsonville, Michigan, stonden afgelopen weekeinde lange rijen teleurgestelde aanhangers. De zaal was vol. Binnen scandeerden ruim 1000 fans ”Ron Paul, Ron Paul, Ron Paul!” Paul sprak ongeveer een uur over met name economisch beleid. Af en toe werd hij luid onderbroken door uitroepen als ”President Paul!” Paul lachte.

Cameron Meyer (20) en Brennan Gorman (20) mogen beiden voor het eerst stemmen. Meyer: „Door Paul ben ik enthousiast geworden over het politieke proces. Hij maakt een eerlijke indruk.” Gorman: „Je hoeft niet heel conservatief of heel liberaal te zijn. Er is een derde optie, al heeft niemand het erover. Dat is Ron Paul.” Maar kan hij wel winnen? In de peilingen voor Michigan blijft hij op de derde plaats steken, ruim achter Romney en Santorum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer