Hausse aan aandacht voor off-piste skiën
ZOETERMEER (ANP) – Het ski-ongeval van prins Friso vorige week bij het Oostenrijkse Lech heeft onder wintersporters in ons land geleid tot een hausse aan aandacht voor off-piste skiën. Informatieavonden worden druk bezocht, het aantal aanvragen voor speciale cursussen stijgt en winkels verkopen meer lawinebeveiligingsmateriaal dan ooit.
„Wintersporters hebben zich lange tijd niet gerealiseerd wat het gevaar van off-piste skiën is. Daar wordt deze week een enorme inhaalslag in gemaakt. Dat is voor ons een beetje zuur, want we timmeren al 6 jaar aan de weg”, zegt Rolf Westerhof, oprichter van het Snow Safety Centrum.
Westerhof kan niet vaak genoeg benadrukken dat off-piste skiën een risicosport is. „Op de piste is het een sport als vele anderen zoals voetbal of tennis, natuurlijk met kans op een blessure. Maar buiten de piste is het een risicovolle sport, vergelijkbaar met bijvoorbeeld parachutespringen of diepzeeduiken”, vertelt Westerhof. „Bij diepzeeduiken vragen ze om je logboek, bij parachutespringen vragen ze hoe vaak je al hebt gesprongen. Dergelijke vragen krijg je in wintersportgebieden niet.”
Wat dat betreft is er een hoop veranderd. Het is nog geen anderhalve week geleden dat een informatieavond over off-piste skiën in Snowworld in Zoetermeer werd afgelast vanwege een gebrek aan aandacht voor het onderwerp. Slechts één journalist van een lokaal medium meldde zich aan. Na het ski-ongeval besloten Snowworld en het Snow Safety Centrum tot een nieuwe poging. Het resultaat was een afgeladen zaal met een paar honderd belangstellenden.
„We wijzen mensen in dergelijke bijeenkomsten op verschillende zaken. We geven uitleg over soorten lawines, over materiaal en wat de gevaren zijn van het buiten de pistes treden. Maar de beste tip die ik kan geven, is: volg een cursus.” In Nederland biedt het Snow Safety Centrum dergelijk cursussen aan. Die bestaan uit 2 theoriedagen in Nederland en 4 dagen praktijk in de Alpen. „We zien dat het aantal aanvragen voor de cursus is gestegen, maar we kunnen niet zomaar een aantal extra cursussen geven. In de Alpen werken we alleen maar met Nederlandse gidsen; we kunnen daar niet eindeloos uit putten.”
Winkels doen na het ongeval ook goede zaken, weet Westerhof. „Ik spreek winkeliers waar het veiligheidsmateriaal letterlijk is uitverkocht.” Tot voor kort vonden veel wintersporters speciale lawinepiepers en airbags te duur. „Nu gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Laten we hopen dat het een paar levens kan redden.”