Dodental watersnood Azië gestegen tot 849
Overstromingen door aanhoudende moessonregens hebben vrijdag nog meer dorpen in Zuid-Azië onder water gezet. Meer dan 12 miljoen mensen in de getroffen delen van India, Bangladesh, Nepal en Pakistan zijn hun huis kwijtgeraakt of door het water ingesloten.
Het dodental door aardverschuivingen, blikseminslagen, overstromingen, vallende bomen, instortende daken en besmettelijke ziekten is opgelopen tot 849: 333 in India, 202 in Pakistan, 181 in Bangladesh en 133 in Nepal. Enkele van de sterfgevallen in Bangladesh werden veroorzaakt door gifslangen die door het water uit hun schuilplaatsen zijn gedreven.
Zware regenval in de heuvels aan de voet van de Himalaya hebben rivieren doen overstromen die in Nepal ontspringen en door de Oost-Indiase staten Assam, Bihar en West-Bengalen en het buurland Bangladesh stromen. De rivieren monden uit in de Baai van Bengalen.
In Nepal, waar donderdag 48 mensen omkwamen bij aardverschuivingen, was een weg die de hoofdstad Kathmandu met een groot deel van het land verbindt vrijdag nog steeds onbegaanbaar en helikopters konden vanwege de hevige regen niet opstijgen om de slachtoffers hulp te bieden. Politie en leger werden ingeschakeld om de weg vrij te maken en waar mogelijk hulp te bieden.
In de Indiase deelstaat Bihar werden bewoners geëvacueerd uit het stroomgebied van de rivieren Bagmati en Kamala Balan, nadat deze buiten hun oevers waren getreden.
In Pakistan zakte het water vrijdag. Daardoor kwamen 34 lichamen tevoorschijn, waarmee het dodental van slechts één week watersnood opklom tot 133.
Naar verwachting loopt het dodental nog verder op. Dat hebben functionarissen vrijdag gezegd.
De moessonregens zijn de zwaarste van de afgelopen tien jaar. Weerdeskundigen hebben voor de komende dagen nog meer regen voorspeld.