Binnenland

Honden en heli’s dag en nacht paraat in Oostenrijk

KLAGENFURT (ANP) – Honden, helikopters en reddingswerkers staan in Oostenrijk elke dag klaar om mensen in nood te redden. Zodra een telefoontje over een lawine binnenkomt bij de alarmcentrale, rukken de reddingsteams uit om slachtoffers te redden. Zo ook toen prins Johan Friso vrijdag nabij Lech onder de sneeuw belandde. Dat vertelde Franz Lindenberg, de voorzitter van de Oostenrijkse bergreddingsdienst.

17 February 2012 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 19:26

„De reddingsoperatie verliep zeer snel. Er stonden twee helikopters klaar en er waren honden en medisch personeel aanwezig”, aldus Lindenberg over het ongeval. „In Lech zijn veel reddingswerkers gestationeerd, omdat het een toeristisch gebied is.” In totaal werken in Oostenrijk 12.000 mensen voor de bergreddingsdienst. Zij voeren jaarlijks 7100 reddingsoperaties uit.

Toch had het voor prins Johan Friso heel anders kunnen uitpakken. „Als het slecht weer is, kunnen we niet vliegen en dan doen we er veel langer over om bij een slachtoffer te komen”, zegt Lindenberg. „En soms moeten we dagenlang naar iemand zoeken.” Dat kan worden voorkomen als iemand speciale apparatuur bij zich heeft, zoals een lawinepieper die ook de prins bij zich had.

Als de helikopter op de berg landt, gaan altijd eerst de honden de sneeuw op. „Dan kunnen ze het beste het spoor van het slachtoffer ruiken. Daarna gaan de reddingswerkers aan de slag met de apparatuur om een signaal van een zender op te pikken, voor het geval die wordt gebruikt.” Ook wordt gepraat met mensen die niet bedolven zijn onder de sneeuw, zodat sneller op de juiste plek kan worden gezocht.

Is het slachtoffer gevonden, dan beginnen de reddingswerkers te graven. „Dat doen ze van de zijkant, omdat het gat in de sneeuw anders weer in kan storten”, legt Lindenberg uit. „Daarna is het noodzaak om zo snel mogelijk een dokter bij het slachtoffer te krijgen.” Veelal kampen mensen die onder een lawine zijn geraakt met een shock en is er sprake van onderkoeling en botbreuken. Zodra het slachtoffer stabiel genoeg is, vertrekt de helikopter naar het ziekenhuis.

Over de kosten van zo’n reddingsoperatie kan Lindenberg niets zeggen. „Een grote zoekoperatie kan erg duur zijn. In dit geval ging alles snel en zullen de kosten dus niet al te hoog zijn.”

Lindenberg heeft ook nog een oproep: ga niet van de pistes af tijdens het skiën. „Dat is levensgevaarlijk. Als je toch off-piste wilt, neem dan een berggids mee. Hij weet de weg en heeft de juiste apparatuur bij zich. Ook is zo iemand getraind om die spullen te gebruiken in geval van nood. Het is voorgekomen dat mensen de apparatuur wel bij zich hadden, maar zo in shock raakten dat ze die niet meer konden bedienen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer