Duitse president leek zo netjes
BERLIJN – Voor zijn aantreden als president van Duitsland in 2010 stond de christendemocraat Christian Wulff bekend als een politicus die de boel goed op orde had. Hij was zelden betrokken bij ruzies of schandalen.
De christendemocraat regelde de zaakjes kennelijk vriendelijk, netjes en discreet. Weinigen hadden toen verwacht dat Wulff daarna zo in opspraak zou komen door corruptie en het bedreigen van journalisten.
De verwachting was juist dat Wulff het beter zou doen dan voorganger Horst Köhler, die vervroegd was afgetreden wegens ongelukkige uitspraken. De president van Duitsland vervult vooral ceremoniële taken. Hij wordt niet geacht zich met de dagelijkse politiek te bemoeien.
Wulff was voorheen zeven jaar lang premier van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Daar won hij de harten van de kiezers door het lager onderwijs te hervormen. Ook had hij ervoor gezorgd dat er meer politie op straat kwam. Hij was in deze deelstaat rond Hannover zo populair dat hij in 2005 werd getipt als kandidaat-bondskanselier. Maar hij sprak zijn steun uit voor Angela Merkel, die hem later naar voren zou schuiven als president.
Wulff is opgegroeid in Osnabrück, als kind van een gescheiden moeder. Toen zijn moeder multiple sclerose kreeg, nam hij als tiener de zorg voor zijn jongere zus over. Later werd hij advocaat en stortte zich in de politiek, waar hij snel opklom.
Enkele maanden na zijn verkiezing tot bondspresident kwam hij al in opspraak. Voor een verkiezingscampagne in 2003 in Nedersaksen zou hij ten onrechte overheidsgeld hebben gebruikt. De kwestie leek het aanzien van de bondspresident echter niet te schaden.
In november 2010 en maart 2011 bezocht hij Nederland. Zijn tweede vrouw, de veertien jaar jongere Bettina, doopte toen in de Keukenhof de ”Bettina Wulff-tulp”.
In december 2011 raakte Wulff opnieuw in opspraak. Dit keer door een lening van 500.000 euro die hij had aangenomen van de echtgenote van een bevriende ondernemer. Hij zou hierover hebben gelogen tegen het parlement van Nedersaksen. Wulff probeerde met dreigementen te voorkomen dat het boulevardblad Bild over de omstreden lening zou schrijven. Enkele dagen na de publicatie bood Wulff Bild excuses aan.
Maar de media roken bloed. De onthullingen over gratis vakanties en andere voordeeltjes bleven wekenlang aanhouden.
Uiteindelijk leidden de beschuldigingen dus vanmorgen tot het aftreden van Wulff. Hij maakte zijn vertrek zelf in een verklaring bekend.