Verdeeldheid over aanpak van recessie
DEN HAAG (ANP) – Nederland is in recessie en in de Tweede Kamer is verdeeldheid over de vraag hoe ons land daar uit moet geraken.
Regeringspartijen VVD en CDA benadrukken dat nu eerst de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Schulden mogen wat hen betreft niet worden doorgeschoven naar de toekomst en bovendien moet daadkrachtig ingrijpen de burger weer vertrouwen geven. De teruglopende consumptie door huishoudens is de belangrijkste oorzaak van de krimp van de economie.
In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar liep de economie terug met 0,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent.
Onderhandelaars van VVD, CDA en gedoogpartner PVV trekken zich begin maart voor minstens drie weken terug om af te spreken welke miljardenbezuinigingen nodig zijn. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) wil „slim bezuinigen” en de economie versterken door hervormingen.
De oppositiepartijen houden hun hart vast. Zij vrezen dat de gedoogcoalitie de economie verder in het slop brengt door hard te bezuinigen terwijl zij maatregelen om de economie te stimuleren noodzakelijk achten. Alleen al het gepraat de afgelopen tijd over mogelijke bezuinigingen heeft zijn negatieve effect gehad, betoogde SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang. „Ik vrees dat deze gedoogcoalitie zo vastzit in taboes, dat het enige mantra zal zijn om nóg meer te bezuinigen”, aldus GroenLinks-leider Jolande Sap. „Als dat gaat gebeuren, staat ons een jarenlange crisis te wachten.”
Maar regeringspartij VVD is niet onder de indruk van de kritiek. „De economie kapot bezuinigen bestaat volgens mij niet, je kunt wel de economie kapot krijgen door de schuld te laten oplopen”, aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers.
Vergelijkbare verschillen zijn er tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. Enorme bezuinigingspakketten moeten worden vermeden, stelde FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag. „Het wordt tijd dat het kabinet de economie gaat stimuleren in plaats van kapot bezuinigen. Een nullijn drukt de bestedingen alleen maar verder en is dus een slecht recept.”
Werkgevers vinden juist wel dat overheidssalarissen, uitkeringen en uitgaven bevroren moeten worden. Alleen dan is het overheidstekort terug te dringen.