VVD, PVV en CDA: Parlementair onderzoek RKK-misbruik nu niet aan de orde
DEN HAAG – De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV zijn op dit moment niet overtuigd van de meerwaarde van een parlementair onderzoek naar het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk.
Dat bleek woensdagmiddag tijdens een Kamerdebat.
De voorstanders van zo’n onderzoek, SP, PvdA en GroenLinks, hadden de steun van de PVV nodig om een Kamermeerderheid achter zich te krijgen. Die meerderheid is er nu niet.
Doorslaggevend voor het CDA is onder andere de toezegging van minister Opstelten dat de onafhankelijke klachtencommissie onder leiding van mr. G. Stevens meldingen van slachtoffers dat zij in het verleden zijn tegengewerkt door politie en justitie zal doorgegeven aan het ministerie, zodat er toch een centrale vorm van registratie plaatsheeft. Het CDA hecht verder belang aan de toezegging dat aangiftes van slachtoffers door het openbaar ministerie voortvarend zullen worden opgepakt.
Mocht evenwel blijken dat justitie in het verleden de deur naar aangifte en vervolging doelbewust heeft dichtgehouden, dan staat het CDA open „voor welk onderzoek dan ook”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg woensdagmiddag in het debat.
PVV-Kamerlid Helder voerde aan dat het gros van de slachtoffers geen prioriteit geeft aan een parlementair onderzoek maar aan lotgenotencontact, een verwijzing naar een klachtencommissie en begeleid contact met de dader. Voor de PVV is verder belangrijk dat ook de commissie-Samson, die onderzoek doet naar het overheidstoezicht op uithuisgeplaatste jongeren, meeneemt of de overheid opzettelijk signalen heeft genegeerd.
De VVD is vooral tevreden over de toezegging dat de klachtencommissie klachten waarbij uitdrukkelijk géén sprake is van seksueel misbruik maar alleen van gebruik van geweld toch in behandeling kan nemen, ondanks dat zelfstandig onderzoek daarnaar ontbreekt.
Eerder deze week schreef Opstelten dat de commissie Deetman op verzoek van de Kamer opnieuw aan de slag gaat en een vervolgrapport schrijft dat specifiek ingaat op geweld tegen vrouwen en meisjes in internaten en kostscholen.
Kamerbrede steun is er naar verwachting voor een motie van VVD, PVV en CDA waarin de Kamer haar afschuw uitspreekt over het door Deetman geconstateerde misbruik. In de motie wordt de Rooms-Katholieke Kerk verder opgeroepen tot „een zorgvuldige en voortvarende nakoming van de door de commissie-Deetman gegeven adviezen.”