Extra participatie van vrouwen kostte 100.000 euro per baan
DEN HAAG – Het kabinetsbeleid om tussen 2005 en 2009 met subsidies de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten heeft circa 100.000 euro per nieuwe baan gekost.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdagmorgen verschenen notitie. De verhoging van de kinderopvangsubsidie en de inkomensafhankelijke combinatiekorting (in totaal met 3 miljard euro) heeft het aantal werkende moeders met 30.000 personen verhoogd, stelt het CPB in de notitie die is geschreven op verzoek van minister Kamp van Sociale Zaken. Vaders zijn juist iets minder gaan werken.
Het CPB noemt de kosten van het participatie beleid „aanzienlijk.” Volgens het planbureau stegen de overheidsuitgaven aan kinderopvang (inclusief de werkgeversbijdrage) van 1 naar 3 miljard euro en de uitgaven aan inkomensafhankelijke combinatiekorting van 0,3 naar 1,3 miljard euro. „Bij elkaar een intensivering van 3 miljard euro”, aldus het CPB.
De banengroei deed zich hoofdzakelijk voor bij middelbaar en hoogopgeleide vrouwen. Op de participatie van laagopgeleide vrouwen had het beleid geen effect. Alleenstaande vrouwen reageerden sterker op de overheidsprikkel dan vrouwen met een partner.
Niet alleen gingen er door het overheidsbeleid circa 30.000 vrouwen meer aan het werk, gemiddeld gingen vrouwen ook meer uren per week werken. „Een stijging van gemiddeld 1,1 uur per week”, aldus het CPB.