Jeugdboek over Franse kinderkruistocht
Het jaar 1212 is het jaar van de kinderkruistochten. Er schijnen er twee geweest te zijn, één vanuit Duitsland en één vanuit Frankrijk. Duizenden jongeren gaan op weg naar het Beloofde Land.
Geteisterd door honger, ziekten en ontbering; een illusie achterna. Het moeten niet anders dan regelrechte tragedies zijn geweest.
In het inmiddels klassieke ”Kruistocht in spijkerbroek” van Thea Beckman lezen we over de Duitse kinderkruistocht. Vanuit het Engels is nu het boek ”Kruistocht” van Linda Press Wulf vertaald, over de Franse kinderkruistocht. Het arme boerenmeisje Georgette raakt direct in de ban van de mysterieuze Stefanus, die gloedvol spreekt over de onschuldigen die Jeruzalem in zullen nemen. Samen met haar broer gaat zij met de tocht mee. Robert, een vondeling die door een abt als modelkind is geschoold, vergezelt hen. Teleurstellingen over de kruistocht en over het gedrag van Stefanus –die niet van meisjes kan afblijven– roepen bij Georgette en Robert geloofsvragen op: is deze kruistocht echt de wil van God?
Er is veel historische informatie te vinden in dit aangrijpende boek voor jeugd vanaf 12 jaar: vooral in leef- en eetgewoonten heeft de auteur zich grondig verdiept. Het verhaal loopt hier en daar niet zo soepel en de hoofdpersonen blijven wat op afstand. Woorden als puberteit en partner doen anachronistisch aan. Als Georgette en Robert zich ten slotte thuis voelen bij de waldenzen, lijken deze mensen een soort tolerant christendom te propageren dat zich vooral afvraagt: Wat zou Jezus in deze situatie doen?