CGB: „OAD Reizen mocht bezwaarde zondagswerk niet ontslaan”
UTRECHT – OAD Reizen heeft „verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst bij het niet aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst” met een medewerkster die niet op zondag wil werken.
Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) uitgesproken, meldde de advocaat van de medewerkster, mr. G. H. Boelens, maandagmiddag.
Volgens de commissie heeft de Holtense touroperator goede redenen om zondagswerk van haar werknemers te eisen: er moet voor de klanten een goede kantoorbezetting zijn, en veel studiereizen hebben gedeeltelijk op zondag plaats. Van de ongeveer 150 verkoopmedewerkers was J. C. Schneider echter de enige die niet op zondag wilde worden ingezet, zodat collega’s haar afwezigheid gemakkelijk konden opvangen. De collega’s wilden dat ook doen. Ook voor studiereizen is zondagswerk niet vereist: doordeweeks zijn die reizen er ook. „De Commissie oordeelt dat OAD Reizen B.V. de vrouw discrimineert op grond van godsdienst.”
Anderhalve week na de uitspraak zegt Boelens nog geen reactie van de reisorganisatie te hebben ontvangen. De Commissie Gelijke Behandeling wil graag horen welke maatregelen OAD neemt, of Schneider daarmee tevreden is en of er vervolgstappen nodig zijn.
Schneider zei tijdens de zitting van de CGB in december dat ze in de twintig jaar dat ze in de reisbranche werkt, nooit een geheim heeft gemaakt van haar principiële bezwaren tegen zondagswerk. Die bezwaren waren ook geen probleem toen ze in januari 2010 bij OAD in dienst trad.
In april vorig jaar kregen de verkoopmedewerkers van de Holtense touroperator te horen dat voortaan van hen werd verlangd dat ze op zondag beschikbaar zouden zijn. Dit als service aan de klanten, die steeds vaker op zondag telefonisch vragen stellen of geholpen willen worden tijdens het online boeken van een reis.
Nadat Schneider aangaf hiertoe niet bereid te zijn, kreeg ze geen nieuw contract. Ze legde de kwestie aan de Commissie Gelijke Behandeling voor, omdat ze de principiële vraag beantwoord wilde zien of iemand vanwege zijn geloofsovertuiging uit de verkoopfunctie geweerd mag worden, zeker als iemand al enige tijd bij een bedrijf werkt. „Ik wil dat mijn kinderen dezelfde rechten en plichten behouden die ik altijd heb gehad”, verklaarde Schneider tegenover de commissie.
OAD Reizen hamerde erop dat flexibele inzetbaarheid, ook op zondagen, bij de functie van toeristisch verkoopmedewerker hoort. „Schneider kan wel zeggen dat collega’s haar zondagsdiensten willen overnemen, maar het bedrijf vreest roosterproblemen”, verklaarde OAC-advocaat mr. J. Dijkman.
Volgens Schneiders advocaat mag OAD geen regels stellen die de rechten van werknemers inperken als die in hun CAO staan. Aan de arbeidsovereenkomst blijkt in de loop van vorig jaar stilzwijgend een passage over zondagswerk te zijn toegevoegd.