Binnenland

KPN gehackt: OM stelt strafrechtelijk onderzoek in

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van adres- en inloggegevens bij KPN. Dat zei een woordvoerder van het OM zaterdag.

Redactie digitale media
11 February 2012 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 19:19
KPN. Foto ANP
KPN. Foto ANP

Doel van zo’n onderzoek is de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen. Als dat lukt kan het OM besluiten de verdachten te laten berechten.

Ook Opta stelt een onderzoek in. De telecomwaakhond wil weten of KPN voldoende heeft ondernomen om te voorkomen dat privégegevens van klanten op straat kwamen te liggen. Mogelijk heeft het bedrijf zijn zorgplicht verzaakt. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gezegd. Volgens de zegsvrouw van Opta hebben ondernemingen als KPN de wettelijke plicht om maatregelen te nemen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van klanten. „Wij onderzoeken of KPN in dit geval aan deze plicht heeft voldaan.”

De telecomtoezichthouder tikte KPN de laatste jaren al veel vaker op de vingers over de gebrekkige naleving van wet- en regelgeving. In december plaatste Opta het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Aanleiding voor deze onderzoeken is dat hackers de adres- en inloggegevens van ruim 500 KPN-klanten openbaar hebben gemaakt. KPN zag zich daardoor genoodzaakt de e-maildienstverlening aan 2 miljoen gebruikers tijdelijk stil te leggen.

E-mail

KPN is er nog niet in geslaagd de e-maildienstverlening te herstellen. Bij een laatste test bleek de extra capaciteit die is ingezet om het te verwachten stuwmeer aan elektronische post te verwerken, niet toereikend. Dat heeft een woordvoerster van het telecomconcern zaterdagochtend gemeld.

Pas in de loop van de dag kunnen de klanten van KPN weer e-mailen. Dat zal volgens de zegsvrouw stapsgewijs gaan. Een tijdstip kon zij niet noemen. „Een tegenslag”, zei ze. „Echt supervervelend voor onze klanten.”

Markplaats

Veilingsite Marktplaats heeft vrijdagavond de accounts van enkele honderden gebruikers uit voorzorg afgeschermd. Zij kwamen voor op een lijst met KPN-klanten waarvan hackers de adres- en inloggegevens online hadden gezet. Dat heeft een woordvoerder van Marktplaats zaterdagochtend gemeld.

Van de bijna 540 KPN-klanten waarvan de gegevens op straat zijn komen te liggen, bleken er 370 een account te hebben bij Marktplaats. Het bedrijf heeft die accounts ontoegankelijk gemaakt door het wachtwoord te veranderen. De betreffende klanten krijgen per e-mail te horen hoe zij weer kunnen inloggen, maar zullen dus eerst moeten wachten tot hun e-mailaccount het weer doet.

Veiligheid overheid

De digitale inbraak bij KPN heeft de veiligheid van de ICT-systemen bij de Rijksoverheid en vitale sectoren in de samenleving niet in gevaar gebracht. Dat is gebleken uit onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum nadat de hack bij deze instantie was gemeld. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat zaterdag gezegd. Verder is KPN zelf verantwoordelijk voor een goed digitaal slot op de deur. Minister Ivo Opstelten zal op verzoek van de Tweede Kamer de gang van zaken nog toelichten.

Spoeddebat

De SP wil dat er een spoeddebat komt over de problemen bij KPN. Dat meldt de NOS zaterdag. GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over de kwestie en de PvdA vindt het ongehoord dat KPN de klanten pas na 3 weken informeerde over de problemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer