Economie

„Bergambacht echt het mkb-vriendelijkst”

BERGAMBACHT – De prijs voor de ”mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland” ging in 2011 naar Bergambacht. Deze gemeente van nog geen 10.000 inwoners heeft het beste ondernemersklimaat voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). „Helemaal terecht”, vinden de ondernemers.

10 February 2012 20:09Gewijzigd op 14 November 2020 19:18
De drie hoofdrolspelers die Bergambacht de titel ”mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland” hebben bezorgd: v.l.n.r. Peter Anker, Marcel Oskam en burgemeester Van Erk van Bergambacht. Foto Martien de Man
De drie hoofdrolspelers die Bergambacht de titel ”mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland” hebben bezorgd: v.l.n.r. Peter Anker, Marcel Oskam en burgemeester Van Erk van Bergambacht. Foto Martien de Man

Wie het dorp Bergambacht over de N210 vanuit Schoonhoven binnenrijdt, ziet gelijk links in de weilanden een groot bord. ”Uitbreiding bedrijventerrein De Wetering in Bergambacht” staat erop. Het industrieterrein tussen de N210 en de Lekdijk is nu zo’n 17,5 hectare en er komt ruim 8 hectare bij.

„Bergambacht is aangewezen als groeilocatie voor de gehele Krimpenerwaard als het om bedrijven gaat”, zegt Peter Anker, voorzitter van de Ondernemerskring Bergambacht en directeur/eigenaar van constructiebedrijf De Ammerse Smid. „Het nieuwe stuk bedrijventerrein laat ook direct zien hoe daadkrachtig onze gemeente is als het gaat om ondernemers. Tussen het tijdstip dat de aanvraag voor het terrein bij de provincie Zuid-Holland is ingediend en het rondkomen van het bestemmingsplan zit nog geen vijf jaar. Dat is een recordtijd!”

Volgens Anker is Bergambacht een voorbeeldgemeente voor de rest van Nederland als het om slagvaardigheid gaat. „Ik vergelijk het met een stoplicht. Andere gemeenten wachten tot het groen wordt, trappen dan de koppeling in, zetten hem in de eerste versnelling en gaan dan eindelijk rijden. Bij Bergambacht staat de auto al in de versnelling en kunnen we onmiddellijk gaan rijden als we groen licht krijgen.”

De prijs voor Bergambacht als mkb-vriendelijkste gemeente is „helemaal terecht”, vindt Anker. „Wat mij betreft krijgt het gemeentebestuur een dikke negen voor de manier waarop het met ondernemers omgaat. Ik hoor collega’s uit omliggende gemeenten die zich maar wat graag in Bergambacht willen vestigen. „Het lijkt wel of ondernemen bij jullie een stuk makkelijker gaat”, hoor ik dan. En dat klopt ook: Bergambacht houdt niet van bureaucratie. Vergunningen afgeven gaat bijvoorbeeld veel sneller dan in andere gemeenten, natuurlijk wel binnen de regels der wet.”

Ook voorzitter Marcel Oskam van winkeliersvereniging De Winkelhof en eigenaar van schoenenzaak Oskam, is dik tevreden over het Bergambachtse gemeentebestuur. Vanuit zijn kantoor wijst hij naar buiten. Een aantal huizenblokken is gesloopt. „Hier komt een appartementencomplex met daaronder een parkeergarage voor de bewoners én het winkelend publiek. Dat plan hebben wij als winkeliersvereniging enkele jaren geleden ingediend. Bij een andere gemeente verdwijnt zo’n plan in een of andere la, maar in Bergambacht gebeurt er echt iets mee. De gemeente denkt met de ondernemers mee, daar zit het geheim.”

Een goede communicatie tussen gemeentebestuur en ondernemers is essentieel, zegt zowel Anker als Oskam. Oskam: „We zitten elk kwartaal wel een keer met elkaar om tafel. En we hebben elkaars 06-nummers; bijna elke week is er wel een keer telefonisch contact.”

Vooral over burgemeester Van Erk zijn Anker en Oskam erg tevreden. Anker: „Dat is een geboren en getogen Berg­ambachtenaar. Hij komt uit een ondernemersfamilie. We spreken elkaars taal.” Oskam: „Ja, Van Erk is de belichaming van het mkb-minded klimaat binnen het gemeentehuis.”

Burgemeester Van Erk glimlacht maar eens bij zo veel lof. „Ik probeer inderdaad de mensen binnen het gemeentehuis te coachen dat ze meedenken met de ondernemers. Die nieuwe parkeergarage bij Oskam is een mooi voorbeeld. De gemeente betaalt de bouw, maar de winkeliers de exploitatie en onderhoudskosten. Dat doen we door de onroerendezaak­belasting (ozb) te verhogen. De extra inkomsten komen in een apart fonds, waar bijvoorbeeld ook het onderhoud van de plantenbakken uit wordt betaald.”

Het ontvangen van de prijs voor de mkb-vriendelijkste gemeente vond Van Erk „een hele eer.” De burgemeester denkt dat de Bergambachtenaren er echt iets aan hebben. „Het straalt wel wat af, het geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Als voorbeeld noemt Van Erk dat er geen leegstand is in de Bergambachtse winkelstraat. „Landelijk ligt het percentage leegstaande winkelpanden op 
15 tot 20. Bij ons is dat 0 procent. Bedrijven vestigen zich graag in Bergambacht. Dat zorgt ervoor dat de gemeente levendig en crisisbestendig is.”

Dit is het vierde deel in een serie over gemeenten die een prijs hebben behaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer