Eerste schip eindelijk door sluis Eefde
EEFDE (ANP) – Na meer dan een maand is het binnenvrachtschip Nautictrans als eerste schip de sluis in Eefde (gemeente Lochem) in het Twentekanaal gepasseerd.
Sinds maandagmorgen is de noodvoorziening bij de sluis operationeel. Een enorme kraan zorgt tijdelijk voor het optillen en neerlaten van de 90 ton zware sluisdeur.
De Nautictrans lag in de sluis toen op 3 januari door nog onbekende oorzaak de sluisdeur naar beneden viel. Maandag was het daarom ook het eerste schip dat vanaf het Twentekanaal de IJssel op kon varen.
Hoewel iets langzamer dan gedacht verliep de operatie volgens plan, zei een woordvoerder van Rijkwaterstaat maandag. Binnen 48 uur kunnen alle 41 schepen die sinds 3 januari op het Twentekanaal liggen te wachten, worden geschut, verwacht hij.
Direct na de Nautictrans voer een schip vanaf de IJssel het Twentekanaal op, zodat de bevoorrading van bedrijven via het water ook op gang komt. De tijdelijke hefconstructie van de sluis blijft 7 dagen per week gedurende 24 uur in gebruik, tot 17 maart.
Rijkswaterstaat verwacht in maart te kunnen beginnen met de definitieve reparatie van de sluis. De herstelwerkzaamheden duren tot 25 maart. In overleg met het bedrijfsleven is besloten in deze periode de sluis buiten gebruik te stellen.
Essentieel voor de reparatie van de sluis zijn vier zware kettingen van 25 meter lang. Die moeten op maat gemaakt worden. Door de levertijd van de kettingen kan niet eerder met de definitieve reparatie van de sluis worden begonnen.
Als noodoplossing voor het goederenvervoer vanuit Rotterdam hebben ProRail en de gemeente Almelo een tijdelijke laad- en losplaats in Almelo ingericht. Dat scheelt dagelijks tientallen vrachtwagens op de overbelaste snelwegen A1 en A12.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) stelde op 24 januari een speciale regeling open om schippers en verladers tegemoet te komen in de schade. De schade als gevolg van de stremming van de sluis loopt volgens Verladersorganisatie EVO, die schadeclaims wil bundelen, in de miljoenen.