„Politie heeft geen zicht op zelfdodingen”
AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse politiekorpsen hebben geen zicht op het aantal politiemensen dat zelfmoord pleegt, al dan niet met een dienstwapen.
Die conclusie trok hoofddocent Politiestudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Timmer, vorig jaar in een rapport over zelfdodingen onder politieagenten.
Timmer noemt het curieus dat die cijfers - op een enkele uitzondering na - niet worden bijgehouden. „In een gemiddeld korps werken 2000 over het algemeen gezonde mensen. Het aantal mensen dat overlijdt aan een ernstige ziekte, ongeval of door suïcide zou in een jaar tijd op een hand te tellen moeten zijn.”
In de afgelopen 3 maanden vonden drie incidenten plaats. Zo werd zaterdag een agent in opleiding levenloos gevonden in een hotel in Zandvoort. Vorige week vrijdag beroofde een 20-jarige agent in opleiding uit IJmuiden zich met zijn eigen dienstpistool van het leven en in december schoot een 25-jarige politieagent een caissière dood, waarna hij zelfmoord pleegde. In het rapport trekken Timmer en zijn collega’s de conclusie dat het aantal zelfmoorden onder politieagenten gemiddeld hoger ligt dan onder de gemiddelde Nederlander.
Dat heeft volgens hem niet eens zo zeer te maken met de hoge werkdruk of met het feit dat agenten in hun beroep met veel leed worden geconfronteerd, maar vooral doordat zij gemakkelijk aan zaken kunnen komen om zelfmoord te plegen. Voor een agent gaat het dan om het dienstwapen, maar uit onderzoek blijkt ook dat tandartsen, dierenartsen en apothekers relatief veel zelfmoord plegen.
Mensen plegen niet zomaar zelfmoord, weet Timmer. „Het gaat vaak om een opeenstapeling van problemen. Vaak zijn mensen al depressief. Problemen waar mensen mee kampen kunnen zeker een rol spelen, zoals financiële problemen, werkdruk of werkmislukking.”
Volgens Timmer is het belangrijk dat er goede afspraken zijn dat agenten hun wapens niet mee naar huis nemen, tenzij er een goede reden is. „Maar daarmee zet je niets op slot, je kunt hooguit de rem erop zetten. Want hoe ga je controleren of iemand buiten zijn dienst een wapen bij zich heeft? En politiemensen kunnen ook tijdens diensttijd zelfmoord plegen.”
Het is daarom veel belangrijker, zo meent Timmer, dat de organisatie en leidinggevenden weten hoe het met hun personeel gaat. „Er moet meer aandacht zijn voor hoe mensen functioneren, of ze privéproblemen hebben.” In andere landen - waar zelfmoord onder agenten veelal hoger is - is gebleken dat die aandacht zijn vruchten opwerpt. „Voor Nederland is er dus nog wel wat te winnen.”