Politiek

Wisselende reacties op voorstel Slob onderwijsdag

DEN HAAG – In politiek Den Haag en in het onderwijsveld is vrijdag uiteenlopend gereageerd op het voorstel van ChristenUniefractievoorzitter Slob om een nationale onderwijsdag te houden.

Redactie politiek
3 February 2012 23:09Gewijzigd op 14 November 2020 19:06
ChristenUnie-fractievoorzitter Slob.  Foto ANP
ChristenUnie-fractievoorzitter Slob. Foto ANP

De dag is bedoeld om de slechte relatie tussen politiek Den Haag en het onderwijsveld te verbeteren. De laatste weken zijn de verhoudingen flink verziekt. Slob, die zelf leraar was voor hij in de Tweede Kamer kwam, vindt dat bonden, leraren en politici weer met elkaar moeten overleggen. Politici reageerden boos op de staking van leraren, vorige week donderdag, en onderwijsbonden haalden fel uit naar minister Van Bijsterveldt van Onderwijs en naar Kamerleden.

Het enthousiasme voor een nationale onderwijsdag loopt in politiek Den Haag uiteen. Regeringspartij CDA en vrijwel alle oppositiepartijen zijn positief. VVD en PVV vinden het nog te vroeg. Ze zijn van mening dat de Algemene Onderwijsbond eerst excuses moet aanbieden voor kwetsende opmerkingen aan het adres van Van Bijsterveldt. Een bestuurder van de bond noemde Van Bijsterveldt na de staking van vorige week „de beroerdste minister van Onderwijs die Nederland ooit had.”

Slob vindt die voorwaarde van VVD en PVV vreemd: „De Algemene Onderwijsbond heeft die excuses al gemaakt en de minister heeft ze ook aanvaard. Dus dan zou er geen belemmering meer zijn om deel te nemen aan de nationale onderwijsdag.”

Minister Van Bijsterveldt is ook niet enthousiast voor zo’n dag waarop behalve onderorganisaties ook leraren hun zegje mogen doen. Slob vindt dat jammer. „Ik denk dat de minister de situatie niet goed taxeert. De verhoudingen zijn echt slecht; ik had meer wijsheid verwacht.”

De onderwijsbonden reageren positief op het initiatief van Slob. Dresscher van de Algemene Onderwijsbond noemt de onderwijsdag „een uitgestoken hand.”

Ondanks de kritiek gaat de onderwijsdag door, zo heeft Slob besloten. De geplande datum is zaterdag 10 maart. Politici en onderwijsgevenden moeten dan met elkaar in gesprek gaan. Slob verwacht niet dat het onderwijsveld en de politiek op één lijn zullen komen, maar hij hoopt wel op meer begrip voor elkaars positie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer