Binnenland

Telefoon roodgloeiend voor getuige Holleeder

HAARLEM (ANP) – Bij de rechtbank in Haarlem zijn dinsdag talloze telefoontjes binnengekomen van mensen die graag het getuigenverhoor van Willem Holleeder willen bijwonen. Dat zal echter niet gaan, want de vrijdag vrijgekomen topcrimineel wordt niet in het openbaar gehoord, maar achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris. Dat zei een rechtbankwoordvoerster dinsdag.

31 January 2012 12:29Gewijzigd op 14 November 2020 19:00
Willem Holleeder.  Foto ANP
Willem Holleeder. Foto ANP

De Haarlemse rechtbank bepaalde dinsdag dat Willem Holleeder moet getuigen in de strafzaak over een mislukte aanslag op Cor van Hout in december 2000 in Amstelveen. Van Hout bleef toen ongedeerd, maar werd in 2003 alsnog doodgeschoten.

Voor deze mislukte aanslag zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 47-jarige Nico V. uit Amsterdam en de 56-jarige Maruf M. uit Den Haag verantwoordelijk. Het OM eiste in 2008 al eens 8 jaar cel tegen de twee, maar de rechtbank verklaarde het OM toen niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank was het OM niet met nieuwe feiten gekomen. V. en M. golden in 2001 ook als verdachten, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs.

Het gerechtshof in Amsterdam haalde maart vorig jaar een streep door de uitspraak van de Haarlemse rechtbank uit 2008. Het hof oordeelde dat de zaak helemaal opnieuw moest worden gedaan, met andere rechters

Volgens de raadsvrouw van V., Anique Slijters, kan Holleeder als getuige meer vertellen over de strijd om de macht in de Amsterdamse onderwereld. Een kroongetuige van het OM, Edgar van L., heeft gezegd dat Holleeder en topcrimineel John Mieremet samen opdracht hebben gegeven om Sam Klepper en daarna Cor van Hout te liquideren.

De rechtbank wil nu dat alle betrokkenen die nog leven alsnog aan de tand worden gevoeld. Behalve Holleeder is dat wapenhandelaar Mink Kok. Hij moet opheldering geven over het jachtgeweer dat bij de mislukte aanslag is gebruikt.

Ook kroongetuige Van L. wordt opnieuw gehoord. Verder vindt nieuw DNA-onderzoek plaats op het gebruikte wapen. Een eerder onderzoek leverde niets op, maar volgens de rechtbank leiden nieuwe technieken nu mogelijk wel tot succes.

Het proces wordt 17 september voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer