Cambodjaanse oppositie verwerpt verkiezingsuitslag
De leider van de Cambodjaanse oppositiepartij Sam Rainsy heeft dinsdag de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen afgewezen en ertoe opgeroepen nieuwe verkiezingen te houden.
„Wij verwerpen de uitslagen van de verkiezingen volledig", zei leider Sam Rainsy van de gelijknamige partij. De voorlopige uitslagen laten een ruime overwinning zien van de regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen, die ongeveer 47 procent van de stemmen kreeg. De Sam Rainsy Partij (SRP) bleef steken op ongeveer 24 procent. De officiële uitslag wordt pas op 8 augustus verwacht.
„Vertegenwoordigers van onze partij zijn uit stemlokalen gezet, de stembiljetten zijn naar andere plaatsen gebracht zonder dat iemand ervan afwist en in sommige gebieden stond de uitslag al vast", zei Rainsy op een bijeenkomst van zijn partij. „Dat zijn de belangrijkste redenen waarom we de resultaten moeten afkeuren", aldus de oppositieleider.
Ook de royalistische Funcinpec, de huidige coalitiepartner van de CPP, bestrijdt de overwinning van de partij van de premier. Hij laakte de manier waarop de door de CPP gecontroleerde staatsmedia de resultaten tot nu toe hebben gebracht. De televisiestations meldden dat Hun Sen al had gewonnen, terwijl pas 44 procent van de stemmen is geteld. „Het was een illegale actie van de CPP. Alleen de Nationale Kiescommissie heeft het recht de uitslag bekend te maken", zei secretaris–generaal prins Norodom Sirivudh op een gezamenlijke persconferentie met de SRP.
Het in de Verenigde Staten gevestigde en door de Amerikaanse regering gefinancierde Internationaal Republikeins Instituut (IRI) was de eerste waarnemer die een oordeel velde over de verkiezingen. Woordvoerster Christine Whitman zei dat deze verkiezingen verbeteringen hadden laten zien ten opzichte van de vorige, maar dat ze niet voldeden aan erkende internationale regels.
Ook de grootste twee waarnemers in Cambodja hebben onregelmatigheden geconstateerd. Zij waagden zich nog niet aan een oordeel over het geheel, maar zeiden alleen dat de verkiezingen over het algemeen vreedzaam zijn verlopen.