Voetbalwet Kamer was „verkeerde pil”
DEN HAAG – Moet de voetbalwet worden aangescherpt of is het een kwestie van beter toepassen? Donderdag hoorde de Kamer burgemeesters, juristen, de voetbalsector en wetenschappers over die vraag. „Ik denk dat er een nieuwe wet moet komen.”
„Het is alsof de patiënt bij de dokter komt met maagpijn en weggaat met een pil tegen hoofdpijn. Die pil kan wel goed zijn, maar past hij bij de kwaal?”
Prof. dr. J. Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de VU in Amsterdam, zet op een ook voor leken begrijpelijke manier uiteen waarom de invoering van de voetbalwet in 2010 er nog altijd niet voor heeft gezorgd dat overlast rond voetbalstadions verleden tijd is: voor het aanpakken van raddraaiers rond voetbalwedstrijden is hij domweg ongeschikt.
Een algemenere overlastwet tegen onder anderen hangjongeren was al in de maak toen er in de Kamer ook stemmen opgingen om een voetbalwet op te tuigen, schetst Schilder. De twee werden in elkaar geschoven, met als eindresultaat de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, van kracht geworden op 1 september 2010.
Diverse bepalingen in de wet verraden echter nog steeds dat het bestrijden van overlast door hangjongeren oorspronkelijk het belangrijkste doel was, betoogt Schilder.
„Dat een burgemeester pas een gebiedsverbod mag uitvaardigen na herhaalde overlast en bij ernstige vrees voor verdere ordeverstoring is begrijpelijk als het gaat om hangjongeren. Maar als dat ook de vereisten zijn voor het aanpakken van voetbalhooligans wordt het een ander verhaal.”
Gelaten horen de Kamerleden – alleen VVD, CDA, PVV, SP en PvdA hebben de moeite genomen om naar de hoorzitting te komen– het college aan. Als dr. H. Ferwerda, ook al zo’n kritische wetenschapper, het woord krijgt, wordt het er niet beter op. Ferwerda vindt dat de Kamer de voetbalwet „veel te snel” tegen het licht houdt. „U spreekt al over mogelijke aanscherpingen, terwijl duidelijk is dat lang niet alle mogelijkheden van de wet al worden benut”, houdt hij de beteuterd kijkende Kamerleden voor.
Met zijn reprimande legt Ferwerda de hamvraag op tafel. Moet de voetbalwet worden aangescherpt, of dient er nog een herkansing te volgen; een herkansing waarbij alle betrokkenen –burgemeesters voorop– worden aangespoord om de wet zo vaak en zo goed mogelijk te benutten tegen voetbalhooligans als maar kan?
In de zaal blijken grofweg drie opvattingen te bestaan. De groep ‘Ferwarda’s’ die redeneert volgens ”kijk-nu-eerst-eens-wat-er-allemaal-kan” is in de meerderheid. Wat er dan nog onbenut is gebleven? Het oppakken van voorbereiders van rellen met behulp van het artikel dat de voorbereidingshandelingen als zodanig strafbaar stelt, noemt Ferwarda zelf.
Het oppakken en laten veroordelen van raddraaiers die misschien geen klappen uitdeelden, maar door hun aanwezigheid in de groep een sfeer creëerden waarin geweld tegen bijvoorbeeld agenten kon ontstaan, vult hoofdofficier van justitie van het parket Amsterdam T. Hofstee aan. Zorgen voor beter onderbouwde dossiers, zodat door de burgemeester opgelegde gebiedsverboden bij de rechter standhouden, denken advocaat J. van der Grinten en strafrechter J. B. van den Beld.
Een Kamermeerderheid is het stadium van afwachten echter gepasseerd en wil doorpakken. Gebiedsverboden en meldingsplicht rond risicowedstrijden kunnen nu aan relschoppers worden opgelegd voor maximaal drie maanden en drie keer voor de duur van ten hoogste drie maanden worden verlengd. Dat moet minimaal twaalf maanden en bij recidive tien jaar worden, vinden PvdA en PVV, gesteund door VVD en CDA.
De laatste groep bestaat uit één persoon, professor Schilder. Zijn mening? „Ik denk dat er nieuwe wet moet komen; een wet die speciaal op de harde kern van het voetbalhooliganisme is gericht.”