Scholen verplicht tot opsporen asbest
DEN HAAG – Schoolbesturen moeten binnen een jaar onderzoeken of in oude schoolgebouwen asbest is verwerkt. Als zij dat niet doen, wil staatssecretaris Atsma (Milieu) ze daartoe verplichten.
Dat schreef Atsma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Atsma moeten scholen hun verantwoordelijkheid nemen. „Ik wil dat ze allemaal een inventarisatie uitvoeren en dat we de samenleving ook kunnen laten zien dat dat gebeurt.”
Vorig jaar mei werd al aan alle scholen in een enquête gevraagd hun schoolgebouwen te inspecteren op asbest. De resultaten daarvan zijn vanaf donderdag op internet te raadplegen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en koepelorganisaties vroegen scholen informatie over 9168 gebouwen. Hoewel niet alle scholen reageerden, bleek dat in 1296 van de geïnventariseerde scholen asbest is aangetroffen. Bij 483 gebouwen werd geadviseerd dat te verwijderen, in 440 gevallen gebeurde dat ook.
Volgens Atsma zijn nog niet alle schoolgebouwen op asbest gecontroleerd, omdat het ontbreekt aan voldoende gecertificeerde bureaus. Maar over een jaar moet dat wel mogelijk zijn, denkt de staatssecretaris.
Voornamelijk schoolgebouwen van voor 1994 hebben een mogelijk asbestprobleem, stelde Lex Joosten van de Besturenraad donderdagmorgen in een reactie. „Het gaat in totaal om zo’n 5000 à 6000 schoolgebouwen.”
Volgens hem vinden alle schoolbesturen het belangrijk dat kinderen les krijgen in een asbestvrije omgeving. Ze lopen echter aan tegen de kosten: wie gaat dat betalen? Atsma stelt geen geld beschikbaar, aldus Joosten. De Besturenraad biedt scholen de mogelijkheid om de inventarisatie- en advieskosten met 40 procent te drukken. „Het gaat echter nog altijd om 1000 tot 1800 euro per schoolbestuur. Het is geen enorm bedrag, maar wel geld dat niet ten goede komt aan het onderwijs. En in een tijd van bezuiniging telt elke euro.”
Met de vondst van asbest beginnen de problemen soms pas goed, vervolgt Joosten. „Het kan zijn dat het asbest eenvoudig in te kapselen is, maar er zullen ook gevallen zijn dat het materiaal verwijderd moet worden. En dat loopt fors in de papieren.”
Hoewel sommige gemeenten bereid zullen zijn in dergelijke gevallen een deal te sluiten met het schoolbestuur, moet de school in de meeste gevallen zelf voor de sanering opdraaien, vreest Joosten. Volgens de VNG kan in die situaties waarin asbestvezels vrijkomen, de kosten verbonden aan het herstel van de hierdoor ontstane schade worden aangemerkt als een voorziening huisvesting onderwijs.
In 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. Deskundigen voorspellen dat de komende jaren in Nederland nog veel mensen zullen sterven aan mesothelioom of asbestkanker. Deze ernstige vorm van kanker kan decennia later ontstaan na het inademen van asbestvezels. De laatste jaren komen er steeds meer kankergevallen bij van onderwijzers die in schoolgebouwen hebben gewerkt waar asbest aanwezig was.