Kerk & religie

Dom van Keulen blijkt instabiel

KEULEN – Wetenschappers maken zich ernstig zorgen om de stabiliteit van de kathedraal van Keulen, het meest bezochte monument van Duitsland. Het weekblad Der Spiegel tekende deze week op dat wetenschappers betwijfelen of de Keulse Dom een ernstige aardbeving kan doorstaan.

Kerkredactie
25 January 2012 18:42Gewijzigd op 14 November 2020 18:54
De Dom te Keulen. Foto EPA
De Dom te Keulen. Foto EPA

Op 14 februari 2011 vond een aardbeving plaats met het epicentrum in de streek van Koblenz. Bij de aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter stelden de vijf sensoren in de toren toen vast dat de torenspit van de kathedraal honderdmaal sterker afweek, dan op basis van vorige berekeningen werd aangenomen.

Volgens de Duitse geoloog Klaus-Günter Hinzen kan de bekende kathedraal zonder probleem schommelingen van tien centimeter weerstaan. Nu moet worden herberekend of hij ook bestand is tegen zware aardbevingen.

Vlaanderen

In Vlaanderen is het beter gesteld met de stabiliteit van de torens van de grote kathedralen, aldus het Vlaamse persbureau Kerknet. Nick Vanhoutte, de torenwachter van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen: „Bij ons staan er geen sensoren, ook al omdat de kathedraal niet gelegen is bij een breuklijn. De kathedraal staat op een harde laag, die van nature uit zandsteen bestaat. Daardoor blijft hij stabiel. Van de toren, met zijn 97 meter hoogte, is bekend dat hij beweegt bij storm of wanneer de klokken lang luiden. Dat is ook noodzakelijk opdat er geen barsten zouden in komen. Maar de kathedraal is zeker tegen ernstige aardbevingen bestand.”

Volgens architect Rutger Steenmeijer zijn er ook geen stabiliteitsproblemen met de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. „Wij kampen wel met een stabiliteitsprobleem met de kooromgang uit 1352. Wij vermoeden dat een van de kolommen van het hoogkoor op een resterend deel van de Romaanse fundering werd gebouwd. De kolom verzakt al sinds de veertiende eeuw. Inmiddels bedraagt de verzakking 4 centimeter. Aan het begin van de twintigste eeuw werd al een ingreep verricht. Maar daarbij werd de oorzaak van het probleem, dat mogelijk een instorting van de zuidelijke kooromgang kan veroorzaken, niet aangepakt. Vijf jaar geleden werd een stelling gebouwd en nu worden restauratiewerkzaamheden gepland om de druk op de kolom te verminderen.”

De restauratie start vermoedelijk over een tweetal maanden. De volledige restauratie van de kathedraal moet tegen 2015 zijn voltooid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer