Geweld werpt schaduw op vrij Zuid-Sudan
JUBA/PIBOR (ANP) – In een onbeschrijflijk tempo verrijzen in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba nieuwe appartementen, wegen en kantoren. „Ons jonge land heeft veel bereikt”, stelt minister van Informatie Barnaba Marial Benjamin. Hij zit achter een luxebureau, beschermd door deuren met vingerafdrukbeveiliging. „Alle instituten van ons land, zoals de ministeries, zijn operationeel. En we zijn al direct lid geworden van de Verenigde Naties.”
Maar de schijn van ’booming’ Juba bedriegt. Na een half jaar onafhankelijkheid kampt Zuid-Sudan met etnisch geweld en een dreigende financiële crisis.
De bouwwoede in de hoofdstad wordt betaald met oliedollars. Het land is voor 98 procent van zijn inkomen afhankelijk van olie. Die wordt via pijpleidingen vervoerd naar de haven in noorderbuur Sudan, de aartsrivaal. Maar na een hoogoplopend conflict over een ’doorvoertarief’ en inbeslagname van een olievoorraad ter waarde van 270 miljoen euro besloot Zuid-Sudan vorige week de complete olieproductie stop te zetten. President Salva Kiir riep ’bevriende landen’ op Zuid-Sudan te helpen in de periode zonder olie-inkomsten. Het nieuwste land ter wereld wil nu een eigen pijplijn bouwen, zuidwaarts naar de Keniaanse kust.
Niet geld, maar geweld domineert het gesprek in Pibor, een stoffig stadje in de etnisch verdeelde provincie Jonglei. Het is slechts 4 maanden per jaar te bereiken, want in de regentijd wordt de zandweg onbegaanbaar. Op oudjaarsdag werden ten minste 50 tukuls (ronde hutten) verwoest, toen een vijandelijke stam met 6000 zwaarbewapende krijgers brandschattend door Pibor trok. Een naburig plaatsje werd totaal verwoest. Er vielen volgens plaatselijke bestuurders 3000 doden. Ruim 100.000 mensen zijn er nu van voedselhulp afhankelijk.
Dominee Oruzu Lokine Daky schudt zijn hoofd. De aanvallers namen de computers uit zijn kantoor mee, maar het gebouw is gespaard gebleven. „Dit is onbegrijpelijk. De Zuid-Sudanezen hebben 21 jaar gevochten voor gelijke rechten met de bewoners van Noord-Sudan. Nu zijn we onafhankelijk, maar onze regering heeft er nog steeds niet voor gezorgd dat we binnen ons eigen land allemaal gelijk zijn.”
De bevolkingsgroep rond Pibor, de Murle-stam, heeft in het verleden zelf ook bloedige aanvallen op naburige gemeenschappen uitgevoerd. „Ik zou onze jeugd ervan willen weerhouden deze keer wraak te nemen, maar ik sta machteloos”, zegt de dominee. Hoe diep het tribalisme het nieuwe land verdeelt, blijkt als hem wordt gevraagd of zijn kinderen in de naburige grote stad naar school gaan. „Zeker niet. Een Murle-kind zou daar niet veilig zijn tussen kinderen van de Dinka- en de Nuer-stam.”