Binnenland

Tegenstanders afvaloven zoeken steun experts VS

HARLINGEN – Tegenstanders van de afvaloven van Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen gaan geld inzamelen om Amerikaanse experts naar Nederland te halen.

Regioredactie
24 January 2012 08:03Gewijzigd op 14 November 2020 18:51

De wetenschappers stellen dat de Waddenzee wel degelijk invloed heeft op de verspreiding van rookgassen uit de afvaloven die REC vorig jaar in gebruik heeft genomen. Tegenstander van de afvaloven Johan Bloem wil hen naar Nederland halen om te getuigen in een rechtszaak tegen een nieuwe vergunning.

Het onderzoeksrapport dat het bedrijf gebruikte als onderbouwing van de vergunningaanvraag klopt volgens Bloem van geen kant. „Het zegt dat de rookgassen nauwelijks effect hebben. Maar dat is op basis van een rekenmodel dat uitgaat van situaties op het land. Deze oven staat aan de kust. De oven staat 3 kilometer van de bewoonde wereld. Die rook kan dus gewoon neerslaan.” De REC was niet bereikbaar voor commentaar.

Bloem pleit samen met andere tegenstanders voor een onafhankelijk onderzoek naar de verspreiding van rookgassen van de afvaloven en wil de Amerikaanse experts in Nederland onafhankelijk onderzoek laten doen naar de daadwerkelijke verspreiding van rookgassen van de REC en de invloed van de Waddenzee hierbij (ook wel kunstlijnfumigatie genoemd).

Om de kosten voor dit onderzoek te kunnen betalen, vraagt Bloem de bevolking van Harlingen en omstreken geld in te zamelen voor de wetenschappers. „Er is 8000 euro nodig om hen hierheen te halen en onderzoek te laten doen. Ik wil de hele Friese bevolking vragen om te doneren.”

Op 6 februari behandelt de Raad van State de zitting rond de nieuwe milieuvergunning van de REC, die is afgegeven door de provincie Friesland. De eerste vergunning werd door de hoogste bestuursrechtbank vernietigd. Tot de uitspraak van de Raad van State mag de afvaloven blijven draaien.

De stichting Afvaloven Nee vroeg in mei vorig jaar onmiddellijke sluiting van de REC aan, nadat die tijdens de opstartfase en bij een storing meermalen de maximale uitstoot van chemische stoffen had overschreden. De Raad van State vond dat echter een te drastische maatregel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer