Mogelijk honderden doden door geweld Nigeria
LAGOS (ANP/AFP/EFE) – Het religieus gemotiveerde geweld in Nigeria heeft sinds vrijdag aan zeker 189 mensen het leven gekost. Volgens berichten in de media van het Afrikaanse land is er mogelijk sprake van 259 doden.
Nigeria, het volkrijkste land van Afrika, is verdeeld tussen het voornamelijk islamitische noorden en het voornamelijk christelijke zuiden. De islamitische militie Boko Haram probeert de christenen met terrreuracties uit het noorden te verdrijven. Een reeks aanslagen in Kano vrijdag was waarschijnlijk haar bloedigste operatie tot nu toe. Het dodental was volgens de autoriteiten zondag opgelopen tot zeker 180.
Gewapende mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw zeker negen mensen omgebracht in de stad Tafawa Balewa, elders in het noorden van Nigeria. Dat heeft Bukata Zhyadi, een leider van de lokale christenen, zondag laten weten. Hij zei dat deze keer leden van de militante groep Muslim Hausa-Fulani achter het geweld zaten. Die zouden onder meer handgranaten in huizen hebben gegooid, terwijl mensen lagen te slapen. De mensen die probeerden te ontsnappen, werden doodgeschoten, aldus de woordvoerder van de christenen.
Verder repten getuigen van twee explosies zondag in kerken in de noordelijke stad Bauchi. Een van de kerken zou volledig zijn verwoest. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.
Het geweld in Tafawa Balewa en Bauchi volgt na een reeks aanslagen vrijdag in Kano, een andere stad in het noorden van Nigeria. Nigeriaanse media meldden zondag dat het dodental in Kano inmiddels tot ruim 250 is opgelopen, meer dan de zeker 180 die de autoriteiten hadden gemeld.
De verantwoordelijkheid voor het geweld in Kano is opgeëist door Boko Haram. De sekte wil de regering van Nigeria omverwerpen en islamitische wetten invoeren. Boko Haram zou banden hebben met andere extremistische organisaties, zoals de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida.
President
De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zondag een bezoek gebracht aan Kano. „Een terreuraanslag op één persoon is een aanslag op ons allemaal”, zei Jonathan. Hij noemde de aanslagen laf en betuigde zijn medeleven met de inwoners van Kano. In de tweede stad van Nigeria sprak Jonathan onder anderen met de islamitische leider, emir Ado Bayero.
Tijdens het bezoek zei Jonathan dat enkele verdachten van de aanslagen zijn opgepakt, maar de president noemde geen aantallen. Ook liet hij in het midden wat de rol van de arrestanten bij de aanslagen zou zijn geweest.
EU
EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei dat de unie de komende dagen met de Nigeriaanse regering wil overleggen over het geweld in het Afrikaanse land. Ze zei dat zal worden bekeken op welke wijze de EU kan bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid in Nigeria. President Goodluck Jonathan heeft al aangekondigd dat Nigeria zal terugslaan tegen dit „kwaad zonder precedent.”