Het CDA keert terug in het politieke midden
DEN HAAG – Het CDA richt de nieuwe koers weer op het politieke midden. Het rapport-De Geus valt vooral te typeren als oude wijn in nieuwe zakken.
Uitstraling is belangrijk in de politiek. In de beleving van kiezers staat het CDA momenteel rechts van het midden; ingepakt door VVD en PVV. De nieuwe partijvoorzitter Peetoom, die vorig jaar aantrad, wil af van die beeldvorming. Ze vindt dat haar partij in het politieke midden thuis hoort. Vandaar dat ze het Strategisch Beraad onder leiding van oud-minister De Geus instelde.
De Geus heeft zich keurig van zijn taak gekweten. Hij noemde vrijdag bij de presentatie van zijn rapport links en rechts in de politiek weliswaar „versleten thema’s”, maar uiteindelijk werkt hij zelf mee aan de instandhouding ervan. „Een politieke visie vanuit het radicale midden”, luidt de ondertitel van zijn rapport.
Met andere woorden: het CDA positioneert zich in het politieke midden. Het woord radicaal is toegevoegd omdat de nuance vandaag niet erg in is.
Het rapport van De Geus is vooral therapeutisch van aard; bedoeld om te laten zien dat het CDA echt in het politieke midden zit. Op twee onderdelen is het vernieuwend, maar voor het overige is het grotendeels in lijn met het CDA-beleid van de afgelopen jaren en dus niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken.
De twee belangrijkste veranderingen zijn de visie op immigratie en integratie en de visie op de hypotheekrenteaftrek. Op het gebied van immigratie en integratie wil de partij in de toekomst een andere, minder harde lijn dan de huidige.
Wat het eigen woningbezit betreft gaat er ook een andere wind waaien. Tot nu toe was de partij mordicus tegen beperking van de hypotheekrenteaftrek, maar dat gaat veranderen. Huiseigenaren met een hypotheek moeten gestimuleerd of verplicht worden hun schuld af te lossen, zo staat in het rapport, waarvan eerder deze week al delen uitlekten.
Als het CDA nog een politieke rol van enige betekenis wil spelen, zal het zich zonder al te veel geruzie achter het rapport van De Geus moeten scharen. Dat zal ook wel gebeuren. Veel CDA’ers snakken ernaar om aan de kiezers te laten zien dat ze eenheid uitstralen. Progressieve CDA’ers zijn best blij met de ruk naar links die het rapport-De Geus uitstraalt. Conservatieve CDA’ers kunnen benadrukken dat er inhoudelijk helemaal niet zo veel veranderingen zijn.
En natuurlijk was het een meesterzet om minister Hillen van Defensie, die regelmatig pleitte voor een rechts-conservatief CDA, als adviseur bij de commissie te betrekken. De kans dat Hillen nu nog met forse kritiek komt, is klein.