Nederlands brandweerteam voor cruiseschepen vertraagd
DEN HELDER – De inzet van Nederlandse specialistische brandweerteams voor de bestrijding van brand op passagiersschepen op de Noordzee is vertraagd.
Dat bevestigde woordvoerder Peter Verburg van de Kustwacht donderdag desgevraagd. De inzet van hulpdiensten op het water staat wegens de scheepsramp bij Italië vorige week in de schijnwerpers.
In december 2009 stelde het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een rapport over noodhulp op de Noordzee dat twee speciale brandweerteams vanaf 2010 ingezet zouden moeten worden op passagiersschepen.
Het gespecialiseerde brandweerteam (van acht mensen) moet binnen één uur na de melding op de plaats van vertrek aanwezig zijn om daarna via een helikopter of per snel schip (van de KNRM) naar het passagiersschip vervoerd worden. Eenzelfde tweede brandweerteam kan zo nodig assisteren, blijkt uit het rapport van het ministerie eind 2009.
Woordvoerder Verburg van de Kustwacht stelt donderdag dat het opzetten van de gespecialiseerde brandweerteams, vanuit de regio Rotterdam, „meer voeten in de aarde heeft” dan gedacht. „De voorbereidingen zijn nog gaande. Men wordt geconfronteerd met praktische zaken zoals het transport over zee van het brandweerteam.
Een snel schip, op weg naar de brand op het vaartuig, kan zeker bij zwaar weer tekeer gaan. Als de brandweerlieden zeeziek worden, kunnen ze op een brandend schip niet worden ingezet.” Verburg hoopt dat de twee brandweerteams later dit jaar klaar zijn voor inzet op de Noordzee.
In het rapport uit 2009 wijst het ministerie van Verkeer en Waterstaat erop dat steeds meer passagiersschepen Nederland weten te vinden. Onder meer dat gegeven rechtvaardigt de inzet van een gespecialiseerd brandweerteam dat op de Noordzee de bemanning bij brand op schip kan assisteren, aldus het ministerie. „De inzet van overheidsmiddelen werd tot voor kort als te kostbaar gezien ten opzichte van de kleine kans op die gebeurtenis waarbij deze vorm van noodhulp moet worden ingezet. Echter, de toenemende aandacht voor veiligheid en de herhaalde malen vastgestelde zorgplicht van de overheid voor mensen in nood hebben tot aanpassing van de overheidsvisie voor de Noordzee geleid.”
Inzet van het speciale brandweerteam kan ontruiming van een passagiersschip voorkomen of uitstellen, aldus het ministerie in 2009. „Indien een ferry of cruiseschip moet worden ontruimd, geeft dat grote logistieke problemen.”
In onder meer Duitsland en Engeland zijn al brandweerteams actief die zijn gespecialiseerd in hulpacties op zee.
Het ministerie wijst er op dat zich met name sinds 2005 een aantal „ernstige incidenten” met brand aan boord van passagiersschepen hebben voorgedaan. De nota rept onder meer van de ramp met de de Salam Boccacio voor de kust van Egypte in 2005. Daarbij kwamen meer dan 1000 mensen om.
Lees hier het rapport. Zie hoofdstuk 2 (vanaf pag. 9): Inzet bij brand aan boord van passagiersschepen.