Economie

Vrouwelijke baas waakt over portemonnee

Zijn er te veel of te weinig vrouwen aan de top? Iedereen heeft er wel een mening over. Sinds kort is er echter een goede reden bij gekomen om te streven naar meer vrouwelijke managers. Zij zijn namelijk beter in het bewaken van de portemonnee.

Arne Schaddelee
19 January 2012 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 18:47
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Dat blijkt uit recent onderzoek. Een les van de huidige financiële crisis zou kunnen zijn dat een beetje behoedzaamheid helemaal geen kwaad kan. Veel ondernemers bleken onvoldoende crisisbestendig omdat ze te weinig reserves hadden. Vooral organisaties met te weinig (eigen) vermogen en reserves bleken het eerst de klos te zijn. Er was geen buffer opgebouwd of doorgerekend. Sommige ondernemers waren misschien te veel opportunist geweest.

Bedrijfsvoering

Mannen nemen gemakkelijker risico’s dan vrouwen, zo blijkt uit recent onderzoek van de universiteit van Manchester. Dat mannen en vrouwen anders doen en denken, is een scheppingsgegeven dat al vele eeuwen bekend en bewezen is. Dat geldt ook voor de manier waarom vrouwen omgaan met de bedrijfsvoering. Nu blijkt dat bedrijven die worden geleid door vrouwelijke bestuurs­voorzitters een grotere overlevingskans hebben dan ondernemingen met een man aan het roer.

De kans dat een bedrijf met een vrouwelijke baas minstens vijf jaar overleeft, is 46,6 procent, tegenover 39,3 procent voor ondernemingen met een man aan het roer, gaf het Britse onderzoek aan. Dat heeft te maken met het feit dat bedrijven met vrouwelijk bazen 
relatief weinig vreemd ver­mogen hebben ten opzichte van het eigen vermogen, en minder schommelende inkomsten.

Winstgevendheid

Een onderneming kan eigenlijk niet zonder innovatie en het aanboren van nieuwe kansen en markten. Vaak moet daarvoor ook flink geïnvesteerd worden. Dat is ook ondernemerschap. Het bijna intuïtief instappen in iets waar anderen van huiveren. De beloning, de winst, volgt vaak later.

Op dit moment letten bedrijven sterk op de loonkosten. De consument slaat vrij massaal aan het sparen. Dat is de regering en de gemiddelde ondernemer een doorn in het oog. Sparen betekent oppotten en verlaging van de investeringen en omzet. Waar niet wordt gekocht en verkocht, daar stagneert een economie als geheel.

Het onderzoek gaf ook aan dat vrouwen minder investeren, doordat ze de neiging hebben risicovol gedrag uit de weg te gaan. De winstgevendheid van bedrijven onder vrouwelijk leiderschap is minder wissel­vallig dan die onder mannelijke directeuren.

Toch is dit ook een minpunt omdat organisaties blijvend moeten innoveren. Anders gaan producten en de technologie en productiecapaciteit verouderen. Zo verliest een organisatie terrein ten opzichte van de concurrentie. Het uit de weg gaan van investeringen bedreigt zodoende op termijn de continuïteit.

Het ondernemen kan niet zonder het nemen van risico’s. Ze dienen wel ‘beheerst’ genomen te worden met een goede vooranalyse van lastige, hinderlijke en zogenaamde fatale risico’s. Een voorzichtige conclusies die we wellicht ook mogen trekken, is dat managementteams die bestaan uit een mix van mannen en vrouwen een aardige balans vormen.

De winstgevendheid gaat omhoog, maar is niet al te wisselvallig. Te veel durf wordt afgeremd door gezonde voorzichtigheid. Te weinig bedrijfsmatige investeringen worden gestimuleerd door innovatieve (mannelijke) MT-leden.

De auteur is manager communicatie en pr bij de RMU.

Meer over
Sociale Zaken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer