Buitenland

Zorgen over berging Costa Concordia

ROME (ANP/EFE) – Reddingswerkers zijn woensdag tijdelijk gestopt met het zoeken naar de vermisten in het vrijdag gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. Omdat het schip bewoog, kan de veiligheid van de duikers in het wrak in gevaar komen. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

18 January 2012 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 18:45

Volgens metingen bewegen onderdelen van het schip in tegenovergestelde richtingen. De boeg is meer dan 1 meter richting zeebodem gedraaid, het achtersteven 1,07 meter richting open zee. De technici gaan er vooralsnog niet vanuit dat de Costa Concordia aan het afglijden is naar dieper water, waar al dagen voor wordt gevreesd.

De reddingsoperatie werd maandag ook al stilgelegd. Na enkele uren werd de zoekactie hervat naar meer dan 20 vermisten. Tot dusverre zijn 11 doden geborgen.

Het schip ligt op zijn kant op de zeebodem vlak naast de oostkust van het eilandje Isola del Giglio. De zee is er circa 37 meter diep. Maar 30 meter verder gaapt een afgrond in het water van 70 meter diep. Wanneer het schip daar inglijdt, lijken het onderzoek en de berging van lichamen en materieel heel erg moeilijk te worden, met mogelijk ernstige gevolgen voor het milieu.

Nederlandse bergers van de onderneming Smit bereiden zich voor om olie uit het wrak te pompen. De Italiaanse minister van Milieu, Corrado Clini, heeft woensdag gezegd dat er al schade is aangericht aan het milieu van de zeebodem, zij het beperkt. Hij sprak over het grote risico dat de brandstof uit het schip zich verspreidt met de stroming en de kusten van de hele regio vervuilt.

De polemiek rond de bevelvoering op het onfortuinlijke cruiseschip is woensdag verhevigd. De kapitein van het schip heeft de gevangenis verlaten. Hij is onder huisarrest geplaatst. Kapitein Francesco Schettino wordt beschuldigd van grove nalatigheid en daarmee dood door schuld.

Italiaanse media schilderen hem af als een incompetente lafaard. Dinsdag gepubliceerde opnames van een gesprek tussen een officier van de kustwacht, Gregorio De Falco, en Schettino hebben van de 48-jarige De Falco een held gemaakt. Zijn verbale uitvallen tegen Schettino zijn een mediahit. De Falco beval Schettino, die al in een reddingsboot zat, terug te gaan naar het zinkende schip. Hij maakte zich enorm boos. Schettino heeft echter tegen de onderzoeksrechter gezegd dat hij niet terug kon. Hij was naar eigen zeggen in een reddingsboot gevallen, toen hij wilde helpen die te water te laten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer