Buitenland

EP-voorzitter Schulz heeft hart op de tong

STRAATSBURG – Met de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz krijgt het Europees Parlement een heel andere voorzitter dan Jerzy Buzek. Anders dan zijn voorganger blijft de Schulz niet altijd keurig in de plooi.

Buitenlandredactie
18 January 2012 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 18:45
Foto EPA
Foto EPA

Sterker, de Duitser maakt van zijn hart geen moordkuil en wekt daardoor nogal eens de woede van andere politici. De Duitser heeft de afgelopen jaren dan ook een flink aantal beledigingen moeten incasseren. Zo noemde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi hem in 2003 tijdens een debat in het Europees Parlement „geknipt voor de rol van kampbeul in een oorlogsfilm.” Berlusconi moest overigens later excuus aanbieden.

Toch begreep iedereen wel dat Schulz bij de snel aangebrande Italiaanse premier het bloed onder de nagels vandaan haalde. De Duitser weet immers ook uit te delen. In juli betitelde hij PVV-Europarlementariër Madlener nog als ”racist”.

Vanwege zijn opvliegende karakter ziet niet iedereen het voorzitterschap van Schulz met vertrouwen tegemoet. Een voorzitter hoort immers in alle omstandigheden boven de partijen te staan en de Duitser zou te veel een opgewonden standje zijn voor zijn nieuwe rol.

Maar Schulz heeft ook belangrijke kwaliteiten die de christendemocraat Buzek mist, zeggen ingewijden. De Duitser maakt al sinds 1994 deel uit van het Europees Parlement en weet dus hoe de hazen daar lopen. Die kennis ontbrak bij Buzek nogal eens, en zijn functioneren werd door Europese routiniers soms met gekromde tenen gadegeslagen.

Schulz werd op 20 december 1955 geboren in Hehlrath, vlak bij Aken. Hij was eerst boekhandelaar. Later werd hij gemeenteraadslid en burgemeester van Würselen, niet ver van de Nederlands-Duitse grens. Hij schroomt niet om zich uit te laten over de Nederlandse politiek. Eind 2010 waarschuwde hij VVD en CDA nog dat gedoogpartner PVV eropuit is „hen te vernietigen.”

Schulz werd gisteren al direct in de eerste ronde gekozen, met 387 van de 699 stemmen. Hij nam het op tegen twee Britten, Nirj Deva en Diana Wallis.

Deze uitslag was trouwens verwacht. De christendemocraten en de sociaaldemocraten, die samen over een ruime meerderheid in het Parlement beschikken, hadden daar afspraken over gemaakt. In ruil daarvoor kozen de sociaaldemocraten de vorige keer de Poolse christendemocraat Jerzy Buzek.

Volgens de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Berman kan Europa met Schulz als voorzitter „gerichter en ambitieuzer” proberen uit de crisis te komen. „Hij is een doorzetter en bijt van zich af en zo’n straatvechter hebben we nodig om het Europees Parlement en de democratische rol die het speelt, te verdedigen en veilig te stellen in de toekomst.”

De Nederlandse CU-parlementariër Van Dalen liet de afgelopen dagen meermalen weten tegen de verkiezingen van Schulz te zijn. De Duitser is „geen verbinder.” Van Dalen ergert zich echter vooral aan het feit dat deze stemming in de „achterkamertjes” is geregeld.

Van Dalen wil dat het Parlement afscheid neemt van dit „handjeklap.” „In het vervolg moeten, net zoals bij elke normale verkiezing, de kandidaten ons overtuigen waarom juist zij geschikt zijn. Dan hebben we wat te kiezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer