Muziek

Zeeuwse Koorschool Goes houdt op te bestaan

GOES – De Zeeuwse Koorschool in Goes houdt om financiële redenen per 1 april op te bestaan.

Muziekredactie
16 January 2012 16:40Gewijzigd op 14 November 2020 18:43
Het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool. Foto Zeeuwse Koorschool
Het jongenskoor van de Zeeuwse Koorschool. Foto Zeeuwse Koorschool

Dat meldde de PZC vrijdag. Het bestuur van de Zeeuwse Koorschool heeft besloten de stekker eruit te trekken, zo heeft het bestuur vorige week maandag aan alle betrokkenen bekendgemaakt. Ook het teruglopende aantal koorleden was reden voor het besluit.

Evert Wagter is sinds 2007 directeur en dirigent van de koorschool. Volgens hem is er van een faillissement geen sprake. „Het bestuur heeft op tijd besloten om te stoppen. Er is nog een redelijk vermogen, maar de huur loopt nog drie maanden door en als ik moet worden uitgekocht, kost dat ook geld.”

Op de mededeling is geëmotioneerd gereageerd, aldus Wagter. „Het is best een drama, we bestaan bijna zestig jaar. Het is een uniek instituut, maar in zijn huidige vorm houdt het op te bestaan.”

Het huurcontract is opgezegd, maar tot eind maart zet de koorschool de geplande activiteiten in elk geval door. „Daarna houdt het op en zal het begrip Zeeuwse Koorschool ophouden te bestaan”, aldus Wagter.

Er wordt op dit moment wel gekeken naar twee mogelijke scenario’s voor de toekomst. Het ene is dat het jongenskoor een doorstart maakt onder de paraplu van herenkoor Sint-Cecilia van de Heilige Maria Magdalenaparochie in Goes. Het andere is een voorstel van de voorzitter van het bestuur van de koorschool voor een doorstart, maar dat plan kent Wagter zelf ook nog niet aangezien er nog aan wordt gewerkt. „We zitten nu in een soort niemandsland, het ligt open. Eén van de twee opties zal het worden. Er is nog licht, maar we moeten heel erg ons best doen dat licht aan te houden.”

„Jongenskoren zijn in Nederland een lastig verhaal geworden”, aldus Wagter. „In de jaren zestig waren er 300, nu zijn er niet veel meer. En veel koren hebben nu ook meisjes, vaak zelfs meer dan jongens. Wij zijn nog een ‘rein’ jongenskoor. We zingen elke zondag in de kerk Latijn. Dat doet geen enkel ander jongenskoor in Nederland nog. Daarnaast hebben we de bellringers. Daarin zijn we zelfs uniek voor Europa.”

Hij betreurt het naderende einde. „Voor de jongens zelf is het het meest jammer, maar ook voor de rest van Goes en Zeeland was de koorschool een grote troef.”

Het jongenskoor vormt het hart van de stichting Zeeuwse Koorschool. De koorschool werd in 1954 door Evert Heijblok opgericht. Het koor biedt aan jongens vanaf 5 jaar tot aan de stembreuk (rond 14, 15 jaar) de mogelijkheid zich in zang en muziek te bekwamen. Het koor is op Engelse leest geschoeid.

Het repertoire omvat geestelijke (gregoriaans, Latijnse missen en motetten) en wereldlijke vocale muziek. Het koor zingt vrijwel elke zondag een viering, doorgaans in de rooms-katholieke kerk van Goes maar ook elders in diverse christelijke kerken. Daarnaast geeft het koor concerten (passie- en kerstconcerten, diverse andere concerten) en korte concertpresentaties voor instellingen en bedrijven.

Het jongenskoor, dat drie keer in de week repeteert, telt op dit moment achttien jongens. De Zeeuwse Koorschool kent ook een bellringersgroep: tien jongens bespelen dertig klokken met een repertoire dat geestelijke en wereldlijke muziek bevat. De bellringersgroep treedt regelmatig samen met het jongenskoor op, maar steeds meer ook afzonderlijk.

Meer informatie: www.dezeeuwsekoorschool.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer