Kerk & religie

Amber uit Iran wordt gehaat omdat ze christen is

TEHERAN – Medestudenten kijken de Iraanse Amber met de nek aan. Omdat ze christen is. „Ik word altijd gehaat. Maar in de moeilijkste momenten is daar de hand van de Heere op mijn schouder. Hij laat me weten dat ik nooit alleen ben.”

10 January 2012 08:30Gewijzigd op 20 February 2023 16:03
Foto EPA
Foto EPA

Amber droomt er van jongs af aan verpleegkunde te studeren aan de universiteit. Jaar na jaar wordt ze echter uitgeloot voor deze studie. Bij lotingen komen christenen zoals zij op de laatste plaats. Uiteindelijk kiest ze voor een andere opleiding, waarvoor ze wordt toegelaten.

De lotingsperikelen blijken niet de enige hindernis te zijn in haar studententijd. Medestudenten kijken haar met de nek aan. „Ik word altijd gehaat omdat ik christen ben. Met dat gevoel leef ik elke dag.” Haar zus maakt hetzelfde mee. Ze ziet er angstig en enigszins depressief uit. Amber en zij ervaren dag aan dag een worsteling: tussen radicaal zijn en de regels van het regime volgen. Tussen gaan voor je dromen en de grenzen accepteren.

Amber heeft weinig vriendinnen en is als jonge christen vooral op zichzelf aangewezen. „Ik heb wel geprobeerd contact met andere jonge christenen te onderhouden, maar de controle van de overheid is te streng. Christelijke opleidingen worden gesloten, omdat ze te weinig met de islam van doen hebben. Of de overheid voegt er islamitisch onderwijs aan toe. De christelijke toneelgroep waarvan ik deel uitmaak, moet ineens stukken over de profeet Mohammed spelen.”

Niet alleen voor christenen is de controle van de overheid streng, zegt Amber. „Voor school moest ik iets over bomen opzoeken. We tikten op Google de onschuldige zoekterm boom in en onder de meeste zoekresultaten stond: „Deze website is verboden door de Islamitische Republiek Iran.” Ook mijn islamitische studiegenoten zijn het beu.”

Amber heeft al veel klasgenoten naar het buitenland zien vertrekken. „Ik heb er ook wel eens over gedacht om weg te gaan. Maar ik doe het niet. Ik wil hier blijven om zout en licht te zijn voor Iran. In de moeilijkste momenten is daar de hand van de Heere op mijn schouder. Hij laat me weten dat ik nooit alleen ben.”

In Iran leven naar schatting 450.000 christenen, van wie er 350.000 een moslimachtergrond hebben. Deze ex-moslims worden zwaar vervolgd om hun geloof, maar ook voor gelovigen uit de traditionele Armeense of Assyrische Kerk is het moeilijk om in Iran christen te zijn. Iran staat op nummer 5 van de ranglijst christenvervolging die Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, vorige week woensdag uitbracht.

Het jaar 2011 begon met een golf van arrestaties. Tussen november 2010 en juni 2011 werden er zo’n 200 christenen opgepakt. Van hen zitten er nog zeker vijftien vast. In totaal zitten tussen de 250 en de 350 christenen in Iran in de gevangenis.

President Ahmadinejad doet er alles aan om de groei van het christendom in zijn land te stoppen. In mei 2011 beweerde een hoge islamitische geestelijke dat de Iraanse autoriteiten niet genoeg doen om het aantal huiskerken terug te brengen.

Huiskerken, die voornamelijk bestaan uit groepen christenen met een moslimachtergrond, zijn ten strengste verboden in Iran. Op afvalligheid van de islam kan de doodstraf volgen. Christenen die betrapt zijn op betrokkenheid bij huiskerken, worden streng ondervraagd en belanden regelmatig in de gevangenis.

Ex-moslims die christen zijn geworden, hebben behalve met de druk van de overheid vaak te maken met moeilijkheden binnen de eigen familie. Ze worden gedwongen hun christelijke geloof op te geven en terug te keren naar de islam. Ze vormen een schande voor hun familie.

Christenen die behoren tot de Armeense of Assyrische Kerk mogen hun geloof belijden, maar alleen binnen de eigen kerk. Evangeliseren is verboden in Iran. Het is eveneens verboden om op zondag samen te komen voor een kerkdienst. Dat mag alleen op vrijdag.

Dit is het vijfde en laatste deel in een serie over de woensdag verschenen ranglijst christenvervolging van stichting Open Doors. Vandaag de nummer 5 op de lijst: Iran.

Lees meer in het dossier Christenvervolging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer