Economie

KLM lijdt verlies door SARS en Golfoorlog

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft over het eerste kwartaal van haar gebroken boekjaar een nettoverlies van 54 miljoen euro geleden.

Redactie economie
24 July 2003 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

Vorig jaar was er in de periode april-juni nog een winst van 11 miljoen euro. De operationele omzet liep met 16 procent terug tot 1,42 miljard euro, meldde de luchtvaartmaatschappij vanochtend voorbeurs.

De rode cijfers zijn vooral veroorzaakt door de Golfoorlog en de longziekte SARS. KLM kon de terugval van de inkomsten in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (begonnen op 1 april) ten dele opvangen door in de kosten te snijden.

De operationele kosten daalden met 10 procent en kwamen uit op 1,48 miljard euro. Het operationele verlies bedroeg 66 miljoen euro. Ruim de helft daarvan is toe te schrijven aan het vervoer van passagiers. Deze divisie schreef een verlies uit gewone bedrijfsuitoefening van 36 miljoen euro. De omzet bij dit onderdeel liep 17 procent terug, voornamelijk door een terugval in het vervoer. Dat was te wijten aan de gevolgen van SARS, waarvan KLM ook in het tweede kwartaal verwacht last te hebben.

Om de verliezen een halt toe te roepen werkt KLM aan een omvangrijke reorganisatie, waarbij circa 4500 banen verdwijnen. Het bedrijf verwacht dat deze ingrijpende maatregel voldoende is om over het hele boekjaar 2003/2004 quitte te spelen.

KLM verwacht dat de reorganisatie dit boekjaar een besparing van 200 miljoen euro oplevert. Voor april 2004 zal het bedrijf 3000 banen hebben geschrapt. De operatie moet het jaar daarop zorgen voor een verbetering van het resultaat met 650 miljoen euro.

Inmiddels heeft de luchtvaartmaatschappij overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad (OR) over de reorganisatie. Twee weken geleden moest de KLM de operatie opschorten, omdat de OR de plannen blokkeerde. De raad was het niet eens met de manier waarop overtollige werknemers zouden worden aangewezen.

De KLM had dit voorjaar al met de vakbonden afspraken gemaakt over de afvloeiing en de reorganisatie. In dat sociaal plan is besloten tot een ontslag op basis van leeftijd. De OR wilde liever dat de laatst binnengekomen werknemers het eerst zouden worden ontslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer