Binnenvaartschip sluis Eefde bevrijd
EEFDE (ANP) – Het binnenvaartschip Nautictrans, dat sinds dinsdag vastzat in de sluis bij Eefde, is bevrijd. Vrijdagmiddag om 5 uur is het containerschip achterwaarts uit de sluis gesleept met behulp van een vaartuig van Rijkswaterstaat. Dat verliep probleemloos, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Sinds dinsdag is de sluis geblokkeerd doordat een van de sluisdeuren naar beneden is gevallen. De sluiskolk kon vrijdag worden gevuld nadat inspectie door duikers had uitgewezen dat de gevallen sluisdeur en de drempel voldoende intact waren gebleven om de druk van het water aan te kunnen.
Het binnenvaartschip vaart terug naar Hengelo, waar de containers weer worden gelost. Direct nadat het schip de sluis had verlaten, gingen de sluisdeuren dicht. De sluiskolk wordt drooggepompt voor onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
Hoelang de stremming gaat duren hangt volgens de woordvoerder af van de onderzoeksresultaten en de herstelwerkzaamheden.
De stremming van het Twentekanaal heeft enorme economische gevolgen voor de bedrijven die afhankelijk zijn van transport over het water, meldde werkgeversorganisatie VNO-NCW. Vervoer over water is essentieel voor onder meer de zoutproductie bij AkzoNobel, betoncentrales, veevoeder- en metaalindustrie en de Combi Terminal Twente in Hengelo.
Met een overslag van 3,5 miljoen ton goederen is Hengelo een van de grootste binnenhavens van Nederland. Volgens VNO-NCW moet het Twentekanaal worden verruimd. Samen met de aanleg van een tweede sluis is dat volgens de werkgeversorganisatie noodzakelijk. VNO-NCW deed een dringende oproep aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu nu eindelijk snel een besluit te nemen.
Ook de samenwerkende Twentse gemeenten dringen samen met de Gelderse gemeente Lochem aan op snelle aanleg van een tweede kolk bij sluis Eefde. De gemeenten langs het Twentekanaal hebben besloten dat de 40 schepen die door de stremming bij de sluis in Eefde vastliggen voorlopig geen liggeld hoeven te betalen.