Topman KPN onder vuur
AMSTERDAM (ANP) – Het vertrek van financieel directeur Carla Smits-Nusteling bij KPN valt topman Eelco Blok aan te rekenen, stellen ingewijden tegenover ANP-Reuters. Met haar vertrek komt het bedrijf in een kwaad daglicht te staan. Blok zou de gevolgen hiervan hebben onderschat.
KPN verkeert in zwaar weer. Het vertrek van de financiële topvrouw, dat afgelopen dinsdag werd aangekondigd, is het zoveelste incident sinds het aantreden van Blok in april vorig jaar. Blok volgde toen de alom geprezen Ad Scheepbouwer op.
Twee weken na zijn aantreden moest Blok een winstwaarschuwing geven. Ook kwam het bedrijf om diverse redenen onder vuur te liggen in de Tweede Kamer en bij mededingingsautoriteit NMa en telecomtoezichthouder Opta.
Volgens bronnen heeft Blok niet de juiste managementstijl om KPN nu in rustiger vaarwater te leiden. Hoewel hij het bedrijf door en door kent, spelen een gebrek aan mensenkennis en strategisch inzicht hem parten. Ingewijden noemen hem een „zeer harde werker”, maar ook een „controlfreak.”
„Blok is de ideale tweede man”, vertelt een van de bronnen. „Hij heeft een tomeloze energie en inzet. Zijn grootste probleem is echter dat hij altijd bovenop de details zit en daardoor niet afstandelijk is. Die afstand heb je wel nodig om tot een kritische beschouwing te kunnen komen.”
Smits-Nusteling, die door diverse bronnen wordt omschreven als professioneel en integer, zou bang zijn geweest haar grip op de cijfers te verliezen door de organisatorische veranderingen die Blok doorvoerde. „Blijkbaar durfde ze niet meer in te staan voor de cijfers. Haar reputatie moet haar belangrijkste overweging zijn geweest. Blok had moeten zorgen dat ze dat inzicht in de cijfers wel kreeg.”
Blok voerde per 1 januari een nieuwe topstructuur in. Een zogenoemde executive committee, een managementlaag die is aangebracht onder het bestuur, moet de verschillende bedrijfsonderdelen directer aansturen. Het bestuur komt daardoor op grotere afstand te staan van de operationele gang van zaken.
Ook de rol van de raad van commissarissen wordt in twijfel getrokken. „Het valt eigenlijk niet te verkopen dat er zo veel incidenten voorvallen bij een bedrijf in korte tijd. Dan kunnen ze niet met droge ogen blijven zeggen: we wisten van niets.”