Binnenland

Organisaties bezorgd over cultuurbeleid in Den Haag

De Raad van Cultuur moet snel ingrijpen nu de staatssecretaris van Cultuur een aantal belangrijke Haagse, monumentale panden niet op de lijst van rijksmonumenten wil plaatsen.

Regioredactie
24 July 2003 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

Dat schrijft een aantal Haagse organisaties op het gebied van monumentenzorg, cultuurhistorie en natuurbehoud in een brandbrief aan de Raad van Cultuur.

De raad adviseerde de staatssecretaris recent om de Vaillantbrug en het pand Sint Jacobstraat 14 in Den Haag op te nemen als rijksmonument. De staatssecretaris heeft echter de lijn van de gemeenteraad gevolgd en dat niet gedaan. Het pand aan de Sint Jacobstraat is inmiddels gesloopt en de Vaillantbrug dreigt hetzelfde te overkomen.

Het verontrust de Haagse monumentenorganisaties dat de staatssecretaris wel naar de „gekleurde adviezen van de gemeenteraad” luistert en niet naar de „onafhankelijke adviezen van de Raad voor Cultuur.” „Het belangrijkste onafhankelijke adviesorgaan van de regering op het gebied van cultuur wordt hiermee op onbegrijpelijke wijze gebruuskeerd”, stellen de belangenorganisaties in de brandbrief waarin zij de raad vragen een en ander aan de orde te stellen bij de staatssecretaris.

De organisaties vinden dat de gemeente zich ook onvoldoende realiseert dat het Rijk Den Haag heeft uitgeroepen tot Belvedère-stad en de provincie Zuid-Holland de stad tot cultuurhistorisch topgebied heeft benoemd.

De Haagse monumentenorganisaties hebben ook actie ondernomen richting de Tweede Kamer. Daarnaast worden plannen uitgewerkt om de krachten te bundelen en tot een sterke Haagse organisatie op het gebied van monumentenzorg, cultuurhistorie en natuurbehoud te komen.

De organisaties die samen willen gaan werken zijn de Stichting Behoud Waardevol Erfgoed, de Vereniging Initiatiefgroep Spijkermakerkwartier, de Vereniging Paddemoes, de Vereniging Singelpingel, de Vereniging Monumentaal Duindorp en de Vereniging Werkgroep Sint Jacobstraat.

De zes organisaties noemen in hun brandbrief ook een reeks andere panden, die markant zijn of waren voor het Haagse straatbeeld. Daaronder zijn woonhotel Catsheuvel, het Houtrustcomplex, de Zwarte Madonna en de hoven in Duindorp. Ook de plannen voor het Rabbijn Maarsenplein, het Wijndaelerplantsoen, het Wijnhavenkwartier, de uitbreiding van de Tweede Kamer, de uitbreiding van Shell in Benoordenhout en de sloop van hele wijken in Den Haag-Zuidwest laten volgens de clubs zien dat de gemeente Den Haag geen respect heeft voor het cultureel erfgoed van de stad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer