Liveblog: Hoogwater en noordwesterstorm
De eerste storm van het jaar 2012 is een feit. Vooral het noorden en de kuststrook kampen met hoogwater. Volg de ontwikkelingen rondom het extreme weer in dit liveblog.
22.30 uur: De webredactie sluit het liveblog over het onstuimige weer af. Blijf het actuele nieuws volgen op refdag.nl.
21.55 uur: Water stijgt sneller dan verwacht Het waterpeil in Oost-Groningen stijgt veel sneller dan verwacht. Het waterschap Hunze en Aa’s moet in de nacht van donderdag op vrijdag alle zeilen bijzetten om het overtollige water te lozen, zo meldde het schap donderdagavond.
In de dijken van de bergingspolders bij Kropsmeer en Westerbroek worden extra gaten gemaakt om het water sneller weg te laten stromen. Ook neemt het waterschap het noodbergingsgebied Hamdijk bij Bad Nieuweschans in gebruik. Hamdijk kan zo’n 800.000 kubieke meter water opvangen.
21.37 uur: Groninger museum gaat ontruimen Het Groninger Museum gaat donderdagavond de benedenzalen ontruimen vanwege de verwachte hoge waterstand. Dat heeft een woordvoerster van het museum gemeld. De verwachting is dat de waterstand om het museum, dat in een kanaal is gebouwd, rond middernacht stijgt tot 1,30 meter boven NAP. Bij die hoge waterstand kan water via de ramen naar binnen sijpelen.
20.35 uur: Balgstuw Kampen Om 18.00 uur kon de balgstuw bij Kampen worden leeggepompt omdat het waterpeil aan de kant van het Zwarte Meer weer op gelijke hoogte stond met het peil op het Ketelmeer, meldde waterschap Groot Salland.
20.29 uur: Eiland bij Grou loopt onder Een dijk op het eiland De Burd bij Grou is donderdagavond iets na zes uur over een lengte van 200 meter doorgebroken. Dat heeft waterschap Friesland gemeld. Het waterschap verwacht dat er maximaal anderhalve meter water komt te staan. De meeste huizen op het eiland staan hoger. De gemeente Boarnsterhim heeft een dringende oproep gedaan aan de mensen op het eiland hun huizen te verlaten. Het gaat om 26 bewoners en een onbekend aantal mensen in recreatiewoningen.
20.08 uur: Dordrecht blijft niet droog Bewoners langs kades in de binnenstad van Dordrecht houden het de komende uren niet droog. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt rond half 4 een stand van 2,39 meter boven NAP verwacht. Dat meldt de gemeentelijke website www.dordtveilig.nl.
Het waterpeil bedroeg eind van de middag 2,16 meter boven NAP. Daar komt dus komende nacht ruim 20 centimeter bij.
De gemeente Dordrecht heeft in verband met de verwachte stijging het parkeerverbod in het oude centrum uitgebreid.
19.28 uur: Animatie wateroverlast NOS-verslaggever Lidwien Gevers legt in een heldere animatie uit hoe de wateroverlast is ontstaan.
19.18 uur: Pompen langs Maas Het waterschap Roer en Overmaas plaatst vrijdag uit voorzorg kwelwaterpompen langs de Maas bij Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo. Dit in verband met het stijgende water in Maas, zijrivieren en beken als gevolg van de regen, maakte het schap donderdag bekend. Ook worden enkele afsluiters in riolen dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen.
18.30 uur: Code oranje Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, beëindigd. De windstoten kunnen donderdagavond en - nacht snelheden tussen de 100 en 120 km per uur bereiken. Ook elders in het land kunnen windstoten tot 85 km per uur bereikt worden.
18.15 uur: Schiphol De NOS meldt op zijn site: Schiphol verwacht vanavond nog meer annuleringen en vertragingen. Over de situatie morgen wordt vanavond rond 21.30 uur meer bekend. Vanmorgen en vanmiddag zijn tussen de 40 en 50 vluchten geannuleerd. De gemiddelde vertraging per vlucht is opgelopen tot een uur. Dat was aan het begin van de middag nog een half uur.
18.01 uur: Waarschuwingen vrijdag Ook voor vrijdag zijn er weerswaarschuwingen voor de kustprovincies, aldus het KNMI.
17.35 uur: Balgstuw Kampen Video van de NOS: De balgstuw bij Kampen blaast zich op. En één vanuit de lucht.
17.25 uur: Tolbert De situatie in Tolbert is minder gespannen. De kans op een dijkdoorbraak is afgenomen, aldus de burgemeester.
17.21 uur: Kades afgezet Op verschillende plaatsen in de steden Vlaardingen, Schiedam en Dordrecht zijn donderdag kades afgezet omdat het water over de rand spoelt. Dat hebben woordvoerders van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid gemeld.
17.15 uur: Water bedreigt vakantiepark De Friese gemeente Boarnsterhim heeft donderdagmiddag de bewoners van een recreatiepark en een eiland bij Grou opgeroepen hun woning te verlaten vanwege overstromingsgevaar. De oproep geldt voor ruim 150 vaste bewoners en een onbekend aantal vakantiegangers.
17.10 uur: Veerdiensten uit de vaart De NOS meldt dat de veerdiensten ten noorden van Texel uit de vaart zijn genomen. Van en naar Vlieland varen sinds vanmorgen geen veerboten meer en sinds vanmiddag zijn ook de diensten bij Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geschrapt. Er zijn alleen nog enkele veerdiensten tussen Terschelling en Harlingen, maar die zijn alleen voor voetgangers.
17.00 uur: Kades Tiel en Arnhem Net als in Dordrecht dreigen ook de kades van Tiel en Arnhem onder water te lopen.
16.45 uur: Rijkswaterstaat levert noodpompen Rijkswaterstaat heeft vier noodpompen naar Leek gebracht om in Groningen en Friesland het overtollige water weg te pompen. Het waterschap Noorderzijlvest had om de extra hulp gevraagd. Staatssecretaris Joop Atsma (Water) zegt te verwachten dat de pompen donderdag of vrijdag al in werking zullen zijn.
16.40 uur: Storm over hoogtepunt De storm is over het hoogtepunt heen. Er staat windkracht 8 in het noorden en de wind blijft noordwest. Wel kunnen en de hele avond en nacht nog zeer zware windstoten voorkomen.
16.31 uur: Containerhaven Rotterdam In de containerhaven van Rotterdam is het water zo ontstuimig dat er zeker tot acht uur vanavond niet gewerkt kan worden.
16.15 uur: Extreem nat begin 2012 Het jaar 2012 is extreem nat begonnen. Waar in de hele maand januari gemiddeld tussen de 60 en 80 millimeter neerslag valt, is die hoeveelheid al in krap 5 dagen tijd over met name Noordoost-Nederland uitgestort. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.
16.10 uur: Dakpannenregen De politie heeft donderdagmiddag een deel van de provinciale weg N203 tussen Zaandam en Uitgeest afgezet nadat de storm bij het NS-station van Zaandam enkele dakpannen naar beneden blies. Ook het busstation in Zaandam is afgesloten, zo heeft de politie bekendgemaakt. De dakpannen zijn afkomstig van het gloednieuwe gemeentehuis van de gemeente Zaanstad, dat naast het station staat.
16.07 uur: Dijkdoorgangen Delfzijl Waterschap Noorderzijlvest heeft donderdagmiddag om 4 uur de vier dijkdoorgangen in Delfzijl gesloten. Door de hevige storm en het hoge water op zee wordt een waterstand verwacht van 3.40 meter boven NAP. Dat is bijna 2 meter hoger dan normaal, zo meldde het waterschap donderdag.
16.01 uur: Friesland zet polders onder water Ook het waterschap Friesland zet polders onder water om het waterpeil in de kanalen en sloten te verlagen. Het gaat om een gebied bij Burgum in het oosten van de provincie en Grou in het hart van Friesland. Dat heeft het waterschap donderdag bekendgemaakt.
16.00 uur: Water over kade Bij Dordrecht stroomt het water inmiddels over de kade. De gemeente heeft zandzakken ter beschikking gesteld.
15.57 uur: Geen evacuaties Alblasserdam en Dordrecht De NOS meldt dat een woordvoerder van Zuid-Holland Zuid heeft laten weten dat er voor Alblasserdam en Dordrecht geen evancuatieplannen zijn. Wel zijn de bewoners geïnformeerd over eventuele wateroverlast.
15.40 uur: Auto’s weg van kade Automobilisten die hun auto hebben geparkeerd op de kades van de Waal in Tiel en de Rijn bij Arnhem, moeten hun voertuig daar weghalen. Rijkswaterstaat verwacht dat de kades uiterlijk vrijdag onder water zullen lopen wegens de stijgende waterstand in de grote rivieren.
15.26 uur: Verslaggever ter plaatse RD-verslaggever J. Visscher is in Tolbert: Toen Vincent van Zal, hobbyboer in Tolbert, donderdagmorgen in het holst van de nacht hoorde dat de nabijgelegen dijk het mogelijk zou begeven, greep hem dat aan. „Op zo’n moment ben je even de weg kwijt.” Bedrijvig plakt een dochter van Van Zal donderdagmiddag rond twee uur in zijn woning aan de Noorderweg bij Tolbert een kartonnen doos dicht. De grote doos is bedoeld voor kleren. Lees hier het verslag.
14.54 uur: Modder A73 Rijkswaterstaat heeft het water weggepompt. Rond half 3 donderdagmiddag werden oprit en weg weer vrijgegeven voor het verkeer, zei een woordvoerder.
14.46 uur: Dijkbewaking Zuidwest-Nederland Op de Zuid-Hollandse eilanden IJsselmonde, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en de dijken bij Sliedrecht en Kinderdijk is beperkte dijkbewaking ingesteld. Ook de dijken rond de Oosterschelde in Zeeland werden donderdag tijdelijk bewaakt. Dat hebben de waterschappen Hollandse Delta en Scheldestromen gemeld.
14.37 uur: Balgstuw Kampen opgeblazen Vanwege het hoge water in de IJssel is de balgstuw is rond half twee volledig opgeblazen. Door de wind wordt er ook water van het IJsselmeer de IJssel op gestuwd. Daardoor kunnen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Zwolle last krijgen van hoogwater.
14.27 uur: Vaarverbod Friesland Op alle provinciale vaarwegen in Friesland geldt vanaf donderdagmiddag 2 uur een vaarverbod. Dat maakte de provincie Friesland donderdag bekend.
Onder de provinciale vaarwegen vallen het Van Harinxmakanaal en het Prinses Margrietkanaal, maar het verbod geldt ook voor alle kleinere vaarwegen in de provincie.
14.23 uur: Zeer zware wind in het noorden Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten in het noordelijk kustgebied. Tijdens buien kunnen donderdagmiddag windstoten voorkomen tot maar liefst 110 km per uur, zo meldt het KNMI.
14.10 uur: Militairen paraat in Leek voor bijstand 50 militairen zijn donderdagmiddag in Leek (Groningen) aangekomen. Zij staan daar paraat in afwachting van mogelijke inzet als de situatie met de dijk bij het dorp Tolbert daar om vraagt.
13.33 uur: Noodwaterkering Kampen De Hoogwaterbrigade is ingezet om de waterkering op te bouwen. Er wordt onder meer gewerkt aan de kering bij het Van Heutzsplein, bij de Koornmarktspoort en bij de Lampetpoort.
13.31 uur: Stormschade Verzekeraar Interpolis schat de schade van de storm op zo’n 1,6 miljoen euro. Het bedrijf heeft tot nu toe 1600 schademeldingen binnengekregen, dat schrijft de NOS
13.28 uur: Dijk in goede staat Onze verslaggever J. Visscher ter plaatste: De bedreigde dijk is momenteel in goede staat, aldus een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten. Hij noemde de situatie stabiel.
13.25 uur: Loco-burgemeester: Boeren bieden hulp aan Onze verslaggever J. Visscher ter plaatste: Tientallen boeren hebben bij de gemeente Leek donderdag ruimte aangeboden voor eventueel te evacueren vee uit de bedreigde polder bij Tolbert. Dat zei loco-burgemeester B. Plandsoen.
Zo was er vanmorgen een boer die ruimte aanbood voor tweehonderd koeien. De loco-burgemeester zegt zich te kunnen voorstellen dat boeren in het risicogebied hun vee niet graag evacueren. “Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het risico op besmettingen en met allerlei verklaringen over de gezondheid van de dieren. ”
Het lijkt onzeker of boeren de schade die ze oplopen als ze hun vee evacueren, vergoed krijgen.
Donderdagmiddag rond 13.00 uur was er uit het risicogebied, waar een noodverordening geldt, één gezin vrijwillig vertrokken. Dat gezin is opgevangen in een hotel in Groningen. Verder hebben enkele hobbyboeren hun vee geëvacueerd.
13.22 uur: Samenvatting Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen deze morgen.
13.15 uur: Modder blokkeert oprit A73 Een grote plas met water en modder blokkeert sinds donderdagochtend de oprit vanuit Hout-Blerick bij Venlo naar de A73. De grond onder de nieuwe taluds van de A73 ter plekke is door de regen deels uitgespoeld, waardoor modderstromen de weg opliepen.
Rijkswaterstaat heeft de oprit en een rijbaan van de A73 bij Blerick afgesloten en probeert het water weg te pompen. De wegbeheerder verwacht dat de oprit en rijbaan rond 14.00 uur donderdagmiddag weer kunnen worden vrijgegeven, zei een woordvoerder.
12.30 uur: Occupy Nijmegen ’waait weg’ De bezetters van Occupy in Nijmegen breken donderdagmiddag hun kamp op het Valkhof in de stad op. Dat gebeurt volgens een woordvoerster op advies van de verhuurder van de grote tent die als ontmoetingsruimte diende. Deze tent dreigt namelijk weg te waaien door de harde wind. Ook de kleine slaaptentjes hebben te veel last van wind en regen.
12.28 uur: Dieren op de vlucht voor water Dieren in het Nationaal Park Lauwersmeer slaan massaal op de vlucht voor het hoge water. Het water in het natuurgebied staat een meter hoger dan normaal, meldde een woordvoerder van Staatsbosbeheer donderdag. De hoger gelegen stukken land waar de reeën, vossen, hazen en konijnen zich momenteel verzamelen, zijn verboden gebied. Staatsbosbeheer houdt hier verscherpt toezicht. De ongeveer 1000 Schotse Hooglanders en konikpaarden hebben zich eveneens teruggetrokken. Enkele honderden muizen en mollen hebben de overstroming niet overleefd, vermoedt de zegsman.
12.28 uur: Nooddijk terrein Defensie De Marne Een nooddijkje moet voorkomen dat het oefenterrein van Defensie bij De Marne in Noord-Groningen onderstroomt. Waterschap Noorderzijlvest heeft over een lengte van 150 meter zandzakken neergelegd. Die moeten voorkomen dat het water van het Lauwersmeer over de kades het gebied instroomt. Volgens een woordvoerder van Noorderzijlvest staat er geen materieel op het terrein, maar zit er wel kostbare apparatuur in de grond.
12.21 uur: Balgstuw bij de IJsselmonding in werking De balgstuw bij de IJsselmonding is in werking gezet. Over een uur is de stuw helemaal boven water. Dat meldde het waterschap Groot Salland donderdag net na het middaguur. Drie enorme ’ballonnen’ ofwel balgen sluiten de IJsselmonding af. De afsluiting is nodig omdat de wind het water vanuit het IJsselmeer opstuwt richting Kampen en Zwolle.
12.07 uur: Verslaggever ter plaatste Onze verslaggever J. Visscher en fotograaf Sjaak Verboom trokken in alle vroegte naar het noorden. Ze bekeken de situatie ter plaatse: Schrikkerig loopt een van de paarden op het winderige erf van Jannes Boonstra aan de Mensumaweg bij het Groningse Tolbert een paardentrailer in. „Geen flitslicht!” krijgen fotografen te horen. „Daar schrikt het paard van.” Het dier moet hier weg. Het water kan komen. Lees hier het verslag.
11.59 uur: Uitzonderlijk weer? Welnee Wie de berichtgeving over de storm leest, zou wellicht kunnen denken dat Nederland bijna een natuurramp meemaakt, schrijft De Volkskrant. Dat valt hard mee.
11.35 uur: Overlevenden 1953 Mensen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland die de Watersnoodramp van 1953 hebben overleefd, zijn „zeer, zeer alert” op de mogelijke dijkdoorbraak donderdag in het Groningse Tolbert. Dat zei secretaris Dim Mooijaart van de Stichting Vrienden van het Watersnoodmuseum donderdag.
„Het is spannend. We kijken met heel veel belangstelling naar wat er gebeurt. Zeker dat mensen worden geëvacueerd spreekt aan. We weten wat die mensen meemaken”, aldus Mooijaart.
Bang bij berichten over storm zijn de meeste overlevenden zelf niet, vertelt oud-museumdirecteur en overlevende Jaap Schoof. „We kijken er wat anders tegenaan. We hebben wel meer interesse in dit soort nieuws dan in ander nieuws, maar dat is het. De bescherming tegen dit soort stormen is nu veel beter.
11.23 uur: Coupure Den Oever gesloten De coupure (onderbreking in een waterkering) in Den Oever wordt donderdag uit voorzorg met balken gesloten in verband met hoogwater op het IJsselmeer. Dat heeft een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten. De sluis in Enkhuizen die woensdagmiddag werd gesloten om een deel van de binnenstad te beschermen tegen hoogwater, is ook donderdag nog dicht, net als de sluis van Hoorn. „De ergste storm wordt in de middag verwacht. Het water in het IJsselmeer is naar verwachting rond 15.00 uur op zijn hoogste punt”, zei de woordvoerder.
11.10 uur: Alblasserdam/Papendrecht Bedrijventerrein Nieuwland, dat deels bij Alblasserdam en deels bij Papendrecht hoort, wordt mogelijk geëvacueerd. Dat meldt burgemeester Bert Blase op Twitter. Het definitieve besluit hierover wordt in de komende uren genomen. De evacuatie wordt overwogen vanwege de hoge waterstand en harde wind.
10.51 uur: Nieuw gemaal Lauwersoog
Een nieuw gemaal of een spui bij Lauwersoog zou wateroverlast in het gebied rond Tolbert in de toekomst kunnen voorkomen. Dat heeft waterbouwkundig constructeur Wilfred Molenaar van de TU Delft donderdag gezegd. Volgens hem pleiten de waterschappen in het gebied al langer voor nieuwe investeringen.„Maar de politiek moet er een besluit over nemen.”
10.06 uur: Gemalen Flevoland voeren minder water af De gemalen in Flevoland hoeven donderdag minder water af te voeren. Volgens een woordvoerder van het waterschap Zuiderzeeland moest er dinsdag zo’n 15 miljoen kubieke meter water worden afgevoerd. Woensdag was dat nog 12 en donderdag is dat verder teruggelopen naar 10. „We hebben de boel onder controle”, aldus de zegsman. „Sinds woensdagavond laat hebben we het dieselgemaal dat alleen in uiterste noodgevallen wordt gebruikt niet meer nodig.” Het waterschap is wel op alles voorbereid, omdat er donderdag nog veel regen wordt verwacht. Daarom heeft het ook al „iets voorgemaald.” „Maar dat kan natuurlijk niet onbeperkt, want dan zakken de oevers in elkaar.”
10.03 uur: Uitleg balgstuw IJsselmonding De balgstuw in de IJsselmonding heeft drie ’ballonnen’, balgen in vaktaal, die elk zo groot zijnals ruim tien rijtjeshuizen naast elkaar. Als ze volledig opgeblazen zijn vormen ze een keermuur van 4 meter hoog op het wateroppervlak. De balgstuw bij Ramspol is de grootste ter wereld. Voor deze stormvloedkering is destijds gekozen omdat een circa 30 meter hoge, permanente hefdeurconstructie het uitzicht op het waterlandschap te veel zou bederven, aldus het schap.
Het opblazen van de balgstuw gebeurt volledig automatisch en duurt ongeveer een uur. De bijzondere waterkering is nodig, omdat het IJsselmeer door inpoldering en de aanleg van wegen steeds meer de vorm van een trechter heeft gekregen met het Ketelmeer als smalste punt. Bij noordwesterstorm wordt het water opgestuwd naar het Zwartemeer en het Zwartewater, richting de stadsgrachten van Zwolle. Als er geen keermuur zou staan zou een groot deel van het westen van Overijssel overstromen.
9.45 uur: Buienradar Op www.buienradar.nl is duidelijk te zien dat zware buien van west naar oost over Nederland trekken.
9.38 uur: Balgstuw IJsselmonding dicht Drie enorme ’ballonnen’, die samen de balgstuw vormen in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water, komen donderdagmiddag omhoog. De balgstuw van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht als het waterpeil binnen een uur 50 centimeter stijgt en door de stroming bovendien de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle bedreigt.
9.25 uur: Vertraging vluchten Schiphol Van en naar Schiphol hebben luchtvaartmaatschappijen donderdag een aantal vluchten geschrapt in verband met de harde wind. Een woordvoerder schat dat het nu al gaat om ongeveer 15 vluchten. Het gaat zowel om binnenkomende als vertrekkende vliegtuigen. Passagiers moeten sowieso donderdag rekening houden met vertragingen.
Reizigers kunnen via de sites van Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen op de hoogte blijven van vertragingen. Schiphol denkt dat de hinder tot ver in de donderdag duurt.
9.22 uur: Waterstand grote rivieren In een paar weken tijd is de waterstand in de grote rivieren veranderd van extreem laag naar zeer hoog. Er is volgens het Infocentrum Binnenwateren nog geen sprake van alarmerend hoogwater, maar de uiterwaarden en diverse kades zijn wel ondergelopen. Waterschap Rivierenland in Tiel komt donderdag voor het eerst bijeen om te bezien of er zich ergens problemen voordoen.
9.09: uur Groninger Museum Het Groninger Museum gaat gewoon open. Ondanks de hoge waterstand in het kanaal waarin het museum is gebouwd, wordt er nog niet ontruimd, zo meldde een woordvoerster donderdag. Het water stond donderdagochtend zo’n 10 centimeter onder de ramen van het museum. Als het water twee centimeter hoger komt, worden de lager gelegen expositiezalen leeggehaald. Daar zijn momenteel exposities te zien van Azzedine Alaïa en Jan Altink. De honderden kunstwerken worden dan overgebracht naar de Gouden Toren van het museum.
9.08 uur: Gaslocaties NAM dicht De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft de twee gaswinninglocaties bij het Groningse Tolbert buiten gebruik gesteld. De putten liggen in het gebied dat wordt geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van hoogwater. Dat meldde een woordvoerder van de NAM. De maatregel heeft geen gevolgen voor de gastoevoer in Nederland.
8.48 uur: Oproep Hebt u de zandzakken al voor de deur staan, loopt uw kelder onder of heeft u last van afgewaaide dakpannen? Laat het ons weten: mail naar interneteditie@refdag.nl of reageer op twitter via @refdag.
8.45 uur: Veerdiensten Alle veerdiensten van en naar Vlieland zijn donderdag uit de vaart genomen. Naar Ameland, Schiermonnikoog en Ameland wordt in verband met de weersomstandigheden en de hoge waterstand beperkt gevaren, zo meldden de rederijen Doeksen en Wagenborg. Veel diensten hebben gewijzigde afvaarttijden.
8.42 uur: Code oranje aangepast Het KNMI heeft de code oranje voor extreem weer iets aangepast. De code geldt nu voor Noord-Holland, Groningen en Friesland. Dat meldde donderdagmorgen een woordvoerder. Eerder was de code ook afgegeven voor Zeeland en Zuid-Holland.
8.37 uur: Groninger Museum Volgens NOS-verslaggever Rienk Kamer wordt het Groninger Museum vandaag niet ontruimd.
8.12 uur: Afzetting Een ME-busje sluit het kruispunt af van de weg die naar de dijk leidt. Journalisten kunnen dus niet dichterbij komen. Om 11.00 uur is het kritieke moment. Dan zal blijken of de dijk het houdt.
8.09 uur: Informatienummer Voor de bewoners van het gebied rondom Tolbert is een informatienummer geopend: 0594 - 551.561.
8.06 uur: Dijkdoorbraak onwaarschijnlijk
NOS-verslaggever Rienk Kamer twittert: Dijkdoorbraak bij Tolbert lijkt onwaarschijnlijk, wel dat het water eroverheen gaat stromen. Geeft de mensen+dieren tijd om weg te komen.
7.51 uur: Water over de dijk Het eerste water loopt over de dijk bij Tolbert. Wanneer de dijk doorbreekt zou dat betekenen dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende.
7.44 uur: Evacuatie Tientallen mensen in een polder bij het Groningse dorp Tolbert zijn donderdagochtend geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van extreem hoog water. Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht.
Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, donderdagmorgen bekend. Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo’n 200 hectare. Er staan 40 panden, waarvan 10 boerderijen. Nu al loopt het water over de dijk het gebied in. Er wonen circa 100 mensen. Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is vrijwillig.
7.00 uur: Dreigende dijkdoorbraak Tolbert Door extreem hoogwater dreigt bij het Groningse dorp Tolbert een dijk door te breken of te overstromen. Dat meldde de brandweer donderdagochtend. Ongeveer 20 boerderijen in de polder Tolberter Petten worden ontruimd.
Een woordvoerder van de brandweer noemt de kans op een dijkdoorbraak aannemelijk. Ook houdt men er rekening mee dat het water over de dijk van de Matsloot heen komt. In het eerste geval kan het waterpeil de polder stijgen tot maximaal een meter. Het diepste punt van de polder ligt namelijk op -1 meter NAP. Als het water over de dijk gaat stromen, zal de stijging minder snel gaan.
In totaal wordt 85 mensen met klem geadviseerd de polder te verlaten, zo meldde de politie. Dat gebeurt de komende uren, al zijn de boeren niet verplicht om te vertrekken. Een enkele boer heeft besloten zijn koeien nog te melken, zo meldde de politie.
De evacués moeten zich klaar maken om te vertrekken en elders onderdak zoeken. Eventueel kunnen zij naar een nabijgelegen hotel. De brandweer probeert de dieren in de boerderijen ook weg te halen. Ook mag niemand het gebied meer in.
Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten, om een doorbraak te voorkomen. Een woordvoerder van de brandweer meldde echter dat de hulpdiensten de veiligheid van de mensen niet meer kunnen garanderen. Het waterpeil is dusdanig hoog en de waterbergingsgebieden zitten zo vol, dat het water niet meer weg kan. Bovendien komt er nog veel water bij uit stroomopwaarts gelegen gebieden.
Andere polders lijken vooralsnog geen gevaar te lopen. Ook de snelweg A7, die in de buurt van de polder ligt, loopt vooralsnog geen gevaar.
6.57 uur: Waarschuwing Rijkswaterstaat geeft bij hoogwater 12 uur van te voren een waarschuwing of alarmering uit aan onder meer waterschappen, provincies en veiligheidsregio’s. „Deze beheerders kunnen dan tijdig maatregelen nemen, zoals het sluiten van keringen”, aldus Rijkswaterstaat.
6.55 uur: Extreemweer Het KNMI geeft een waarschuwing voor extreem weer af. Een actieve buienlijn met zware, in de kustgebieden zeer zware windstoten, trekt de komende uren van noord naar zuid over het land. In het kustgebied zijn windstoten mogelijk van 90-110 km/uur, aan zee tot 120 km/uur. Verder landinwaarts zijn er zware windstoten van 80-100 km/uur. Verder kan ook de intensieve neerslag voor verkeershinder op de weg zorgen.
6.47 uur: Kuststrook Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand aan de kust donderdag rond het middaguur uitkomt rond de 2,30 meter boven NAP. Ze heeft daarom rond middernacht een waarschuwing uitgegeven aan de sector West-Holland, de kuststrook tussen Goeree-Overflakkee en Callantsoog. Rond 4 uur ’s nachts werd ook een waarschuwing voor de noordelijker gelegen sector Den Helder afgegeven.
De kustzone rondom Den Helder krijgt rond 4 uur ’s middags te maken met de hoogste waterstand, rond 2,40 meter NAP. Bij Rotterdam wordt een waterstand verwacht van 2,40 meter boven NAP. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg wordt gesloten bij een stand van 3 meter boven NAP.
„Dit is een waterstand waarbij we de beheerders van de waterkeringen informeren”, aldus een woordvoerster. De woordvoerster benadrukt dat het om verwachtingen gaat en dat Rijkswaterstaat de standen extra scherp in de gaten houdt, vanwege de storm die donderdag over Nederland trekt.
Woensdag
Woensdagavond had ook overleg plaats over een eventuele sluiting van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Bij een stand van 3 meter boven NAP in Rotterdam en hoger dan 2.90 meter bij Dordrecht moet de kering dicht. „We houden de situatie continu in de gaten”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat woensdag.
De gemeente Dordrecht heeft op haar website gewaarschuwd voor overlast door hoog water. In het stadscentrum kunnen kades onder water komen te staan. De gemeente stelt zandzakken beschikbaar.