Hobbyboer Tolbert: Ik was even de weg kwijt
TOLBERT – Toen Vincent van Zal, hobbyboer in Tolbert, donderdagmorgen in het holst van de nacht hoorde dat de nabijgelegen dijk het mogelijk zou begeven, greep hem dat aan. „Op zo’n moment ben je even de weg kwijt.”
Bedrijvig plakt een dochter van Van Zal donerdagmiddag rond twee uur in zijn woning aan de Noorderweg bij Tolbert een kartonnen doos dicht. De grote doos is bedoeld voor kleren. Ze worden op een hoge, droge plaats opgeborgen. Voor het geval de dijk breekt en het water de Tolberter Petten binnenstroomt, de polder waar Van Zal op uitkijkt. In dat geval zal het water zijn huis ook binnenstromen.
Op steenworp afstand van Van Zals woning staan voertuigen van hulpdiensten geparkeerd. Mensen van de mobiele eenheid houden een oogje in het zeil. Een harde wind jaagt over het polderland. Hagel striemt de straten.
Rond half vijf donderdagmorgen belde een buurman naar Van Zal, die alleen thuis sliep. De hobbyboer schrok van diens boodschap. „Hij zei dat de dijk op barsten stond. Even later zag ik de lampen van de brandweerwagen door het gordijn schijnen en werd me geadviseerd om mijn dieren te evacueren.”
De moed zakte Van Zon in de schoenen, zeker ook omdat hij recent emotionele gebeurtenissen meemaakte. „Mijn vrouw is een jaar geleden overleden. Ik voelde me donderdagmorgen zo alleen. Ik voelde spanning en emotie. Ik dacht alles weer een beetje op orde te hebben. Ik ben net aan nieuwe baan begonnen. En dan hoor je dat de dijk kan doorbreken. Ik was even de weg kwijt.”
Van Zal besloot zijn twee ezels en acht schapen te evacueren, met behulp van anderen. „Ik ben daar liever te vroeg dan te laat mee. Ik kan mezelf wel redden, de dieren kunnen dat niet. Schapen kunnen het eventueel nog wel een dag in enkele tientallen centimeters water uithouden, maar dat wil ik ze niet aandoen. Bij ezels ligt het anders. Die raken gestresst, ze hechten sterk aan hun eigen wereldje. Die kun je niet in water laten lopen.” De twee honden van de Groninger gaan tijdelijk naar Almere.
Van Zal lichtte zijn vriendin in Almere en zijn elders wonende dochter en zoon in. „Ze zijn alle drie gekomen.”
Met vereende krachten zijn ze begonnen om in de woning tal van spullen hogerop te zetten. „Dat betekent dozen sjouwen. Het is net een verhuizing.” Onder meer een hoge antieke klok, „een erfstuk” gaat naar boven.
Van Zal vermoedt dat de spullen uit voorzorg nog wel tot midden volgende week hogerop moeten blijven. Mocht de dijk breken, dan heeft de Groninger onderdak in het nabijgelegen Leek.