Topambtenaar: huishoudens te diep in schuld
DEN HAAG (ANP) – Het wordt hoog tijd dat de Nederlanders hun torenhoge hypotheekschulden gaan aflossen en het kabinet moet hen daartoe stimuleren. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Chris Buijink, in het traditionele nieuwjaarsartikel van het economenblad ESB.
„De hoge schuld van huishoudens belemmert een efficiënte werking van de Nederlandse economie”, aldus Buijink. Hij wijst erop dat de woningmarkt helemaal op slot zit en dat mensen daardoor niet geneigd zijn te verhuizen voor een nieuwe baan waarin ze productiever zijn. Bovendien lenen banken zo veel geld uit aan huishoudens dat het verlenen van krediet aan bedrijven in het gedrang komt.
Buijink wil dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, die betaald moet worden bij de koop van een huis, blijvend wordt. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal het aantal huizenverkopen toenemen met 30 procent door de verlaging van het tarief van 6 procent naar 2 procent. Een gewone werknemer die verhuist voor een betere baan, hoeft dan niet 9 jaar te werken om met de loonsverhoging de overdrachtsbelasting „terug te verdienen”, maar 3 jaar, aldus Buijink.
De secretaris-generaal van het ministerie van EL&I wijst erop dat Nederland financieel kwetsbaar is door de internationaal gezien hoge schuld van de huishoudens. Ook stelt hij vast dat „huiseigenaren worden aangezet om de schuld te maximaliseren en de aflossing uit te stellen tot aan het einde van de looptijd van de lening.” Buijink schrijft niet dat de aftrek van de hypotheekrente moet worden afgeschaft, maar dringt wel aan op een pakket van maatregelen om de woningmarkt te verbeteren: „Huishoudens moeten worden gestimuleerd om af te lossen gedurende de looptijd.”
Het jaar 2012 wordt een jaar van extra bezuinigingen en Buijink erkent dat die de neergang van de economie kunnen versterken. Hij pleit daarom voor maatregelen die niet alleen op korte termijn geld opleveren voor de schatkist, maar die ook het „verdienvermogen” van onze economie op langere termijn versterken. Buijink noemt onder meer een „stapsgewijze verlaging van de WW-uitkering” om mensen meer achter de broek te zitten bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ook wil hij de uitgaven van de overheid aan de zorg beperken door mensen meer zelf te laten betalen.