Wulff als president achtervolgd door affaires
BERLIJN (ANP) – Voor zijn aantreden als president van Duitsland in 2010 stond de christendemocraat Christian Wulff bekend als een politicus die harde confrontaties uit de weg ging en die het liefst achter de schermen aan de touwtjes trok.
Weinigen zullen toen hebben verwacht dat Wulff in de eerste jaren van zijn ambtstermijn prominent in het nieuws zou komen door een omstreden lening die hij afsloot en door de wijze waarop hij met de media omging. In Duitse kranten is dinsdag openlijk om het vertrek van het 52-jarige staatshoofd gevraagd.
Wulff werd in juni 2010 tot bondspresident gekozen, nadat hij daarvoor 7 jaar lang premier van de deelstaat Nedersaksen was geweest. De als jurist opgeleide Wulff was in Nedersaksen de motor geweest achter de hervorming van het lager onderwijs. Ook had hij ervoor gezorgd dat er meer politie op straat kwam.
Enkele maanden na zijn verkiezing tot bondspresident kwam hij al in opspraak. Hij zou zijn verkiezing in 2003 tot premier van Nedersaksen mede te danken hebben gehad aan het feit dat de CDU-verkiezingscampagne ten onrechte deels werd gefinancierd met overheidsgeld.
De kwestie leek het aanzien van de bondspresident niet te schaden. In november 2010 bracht hij een bezoek aan Nederland, waarbij hij door koningin Beatrix werd ontvangen op Paleis Noordeinde. In maart 2011 was hij opnieuw in Nederland met zijn tweede vrouw, de 14 jaar jongere Bettina. Zij doopte toen in de Keukenhof de ’Bettina Wulff tulp’.
In december 2011 raakte Wulff opnieuw in opspraak door een lening van 500.000 euro die hij had aangenomen van de echtgenote van een bevriende ondernemer. Hij verzweeg dat tegenover het parlement van Nedersaksen, toen hij daar nog minister-president was.
Kort voor kerst erkende Wulff dat zijn handelwijze in de kwestie geen schoonheidsprijs verdiende, maar hij zag geen reden om af te treden. Enkele dagen na de jaarwisseling kwam de bondspresident opnieuw onder vuur te liggen. Kranten meldden dat Wulff had geprobeerd met dreigementen te voorkomen dat het boulevardblad Bild over de omstreden lening zou schrijven. Enkele dagen na de publicatie bood Wulff Bild excuses aan voor het uiten van de dreigementen. Die excuses bleken niet voldoende om de kritiek op zijn persoon te laten verstommen.