„Eurozone komend jaar uit crisis”
UTRECHT (ANP) – De eurozone zal de schuldencrisis komend jaar te boven komen. „In 2012 komen we eruit”, is de stellige overtuiging van topeconoom Willem Boonstra van de Rabobank.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat de eurozone intact blijft, stelt Boonstra in een interview met het ANP. De econoom wijst erop dat de Europese Unie ondanks de crisis nog steeds de laagste overheidstekorten heeft vergeleken met andere machtsblokken als Japan en de Verenigde Staten.
„In de Verenigde Staten zijn de problemen in feite veel groter dan in de EU. Dat land overleeft alleen omdat het dollars bijdrukt. Ook Japan kijkt aan tegen een torenhoog overheidstekort. Zo bezien is de Europese Unie nog steeds op afstand het beste blok in de wereld”, zegt Boonstra.
„In feite hebben we het in de eurozone over een crisis van een paar landjes, waar op een krakkemikkige manier mee is omgegaan. Natuurlijk had Griekenland nooit toegelaten moeten worden; dan had je een slecht land buiten de eurozone gelaten. Maar de schade zou nu te groot zijn, als het land er uitstapt.”
Er is ook heel wat aan gelegen om de eurolanden bij elkaar te houden, legt Boonstra uit. Volgens de econoom van de Rabobank heeft de euro ons tenslotte veel welvaart gebracht.
„Tot voor twee jaar geleden was iedereen zeer positief over de euro. De munt heeft het ook goed gedaan tijdens de kredietcrisis in 2008. Zo was Nederland in staat om binnen enkele weken tegen een zeer lage rente tientallen miljarden euro’s uit de markt te halen om banken in nood te redden en het financiële stelsel overeind te houden.”
Met de gulden was dat nooit gelukt. Boonstra: „Dan had Nederland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog vreemde valuta moeten lenen, met alle valutarisico’s die daaraan kleven.”
Toen diende het probleem Griekenland zich opeens aan. Eigenlijk gaat het niet eens om een schuldencrisis, maar om een 100 procent politiek probleem omdat landen zich niet aan hun afspraken houden, schetst Boonstra. „En in 2010 bleek de situatie nog veel slechter dan gedacht.”
Toch begonnen de problemen al veel eerder. „Duitsland hield zich in 2003 als eerste land in de eurozone niet aan het stabiliteitspact, waarbij landen zich verplichten het overheidstekort binnen de perken te houden. Het stabiliteitspact bleek toen al van rubber en ongeloofwaardig.”
Toch is Boonstra optimistisch. „De stappen die de eurozonelanden nu in korte tijd hebben gezet om de overheidstekorten in toom te houden, zijn ongekend.”
Als het voorgenomen beleid wordt uitgevoerd, kan het marktsentiment zomaar weer ten goede keren. Dan groeien de rentevoeten weer naar elkaar toe en nemen de spanningen direct af, voorspelt hij.