Fukushima heeft grote gevolgen voor energiewereld
De kernramp in Fukushima heeft grote gevolgen voor de Europese elektriciteitssector.
E.ON, een van de grootste elektriciteitsproducenten van Duitsland, waarschuwde dezer dagen voor de buitengewone kosten als gevolg van de regeringsbeslissing om tegen 2022 met kernenergie te stoppen. De Vrije Universiteit van Berlijn berekende dat het openhouden van de acht kerncentrales E.ON en andere producenten een netto-inkomen van 1 miljoen euro per dag had opgeleverd. De vier grootste Duitse elektriciteitsproducenten hebben al aangekondigd dat ze 20.000 banen schrappen en rekening houden met miljardenverliezen.
Experts zoals Stefan Schurig, directeur klimaat en energie van de World Future Council, stellen dat „de catastrofe in Japan de bestaande twijfels over de veiligheid van kernenergie heeft bevestigd.” De kosten van de ramp zijn hoog. Zo kreeg Tepco, de exploitant van de centrale in Fukushima, dit jaar een schadeclaim van meer dan 34 miljard euro.
Wind, zon en biomassa zullen goedkoper worden naarmate de technologie evolueert, aldus Schurig. E.ON kondigde deze maand aan dat de maatschappij de komende vijf jaar 7 miljard euro in hernieuwbare energiebronnen investeert, vooral in windturbines in zee- en zonne-energie.