Orgelmaker Slooff slaat zijn vleugels uit in Oost-Europa
„Het is onvoorstelbaar wat er in 1991 in Vukovar is gebeurd.” Nico Slooff (63), directeur van Slooff Orgelbouw in Lekkerkerk, pakt een fotoboek om te laten zien welke verwoestingen de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in deze stad teweeg heeft gebracht. „Toen ik in 2004 voor het eerst in Kroatië kwam, moest ik nog zigzaggend door de straten rijden om granaatkraters te ontwijken.”
Slooff heeft sinds dat jaar diverse werkzaamheden in het land uitgevoerd, zoals overplaatsingen van Nederlandse orgels en restauraties en uitbreidingen van Kroatische instrumenten. Op dit moment werkt hij aan zijn zevende klus in Kroatië, een 38 stemmen tellend drieklaviers orgel voor de kerk van het franciscanerklooster in Vukovar. Dit bedehuis, tijdens het beleg van de stad verwoest door het Joegoslavische leger, wordt herbouwd. Van de orgelkas zijn enkele onderdelen over, terwijl er één orgelpijp werd teruggevonden. De nieuwe kas oogt bijzonder. „Mij stond een klassiek ontwerp voor ogen, waarvan het vroegere rugwerk het uitgangspunt vormde”, aldus de orgelmaker. „De Kroatische monumentenzorg stond er echter op dat de ontstaansgeschiedenis van het verwoeste instrument in de nieuwe orgelkas tot uitdrukking zou komen. In de keus van het klankconcept liet monumentzorg mij volledig vrij. Het wordt middennegentiende-eeuws, geïnspireerd op Maarschalkerweerd – een klankbeeld dat mijn hart heeft.”
Het orgel in Vukovar –de grootste klus in de bijna 80-jarige geschiedenis van Slooff– bestaat voor het grootste deel uit een Pels en Van Leeuwenorgel (1950), afkomstig uit de O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Amsterdam. „Het instrument krijgt een nieuwe elektrische tractuur. Voor het positief maken we nieuwe windladen. In totaal telt het orgel zes nieuwe registers. Van de twee bestaande speeltafels komt er één beneden bij het altaar te staan.”
Slooff laat de orgelkas in Kroatië maken om de Kroaten werkgelegenheid te bieden. Hij hoopt dat het instrument met Pasen gereed is. Tegen die tijd zal hij ook bezig te zijn met een uit de voormalige gereformeerde kerk in Willemstad afkomstig eenklaviers orgel van Standaart. Dit instrument wordt in het najaar van 2012 geplaatst in het Oekraïense Charkov.
Het is opmerkelijk dat de Sloveense orgelmaker Skrabl in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt, terwijl Slooff een belangrijk deel van zijn werkzaamheden in Oost-Europa verricht. Skrabl realiseerde orgels voor Veenendaal en Nijkerk en kreeg de opdracht in Elspeet een instrument te bouwen. Slooff is druk bezig in Kroatië en laat zijn gezicht ook in Servië en Oekraïne zien. „De contacten in Kroatië zijn ontstaan nadat de bevriende Duitse orgelmaker Cabau Kroaten naar mij doorverwees. Overigens had Skrabl ook voor de klus in Vukovar ingeschreven, maar wij kregen de opdracht. Wij hebben het vertrouwen van de Kroaten gewonnen.”