Buitenland

”Operatie Kaars” moet rustige Kerst geven

JAKARTA – In Indonesië heerst een opgetogen sfeer in de aanloop naar het kerstfeest, ondanks toegenomen spanningen door zelfmoordaanslagen, discriminatie van kerken en onrust op Ambon. De Indonesische politie rukt de komende dagen massaal uit voor ”Operatie Kaars”, die een rustige Kerst moet garanderen.

Van onze correspondent
23 December 2011 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 18:22

In Jakarta klinkt in restaurants en winkelcentra vrolijke kerstmuziek. Grote kerstbomen versieren appartementen­complexen in het centrum van de Indonesische metropool.

De nationale politiecommandant, Timur Pradopo, heeft het Indonesische publiek opgeroepen om de veiligheid te garanderen rondom kerken. „Door een actieve rol van het publiek zullen alle activiteiten vanaf de kerstvieringen tot en met nieuwsjaarsdag op een veilige manier kunnen plaatsvinden.” Ruim 83.000 politieagenten worden op de archipel ingezet om de veiligheid rond Kerst te waarborgen.

De politie in West-Java meldde dat verschillende kerken de afgelopen dagen dreigementen hebben ontvangen. Vooral in de stad Cirebon is de angst groot voor bomaanslagen bij kerken. Eerder dit jaar blies een zelfmoordterrorist zich op in een (islamitische) gebedsruimte bij een politiebureau, waarbij ruim dertig mensen gewond raakten.

Maar ook de politie in de stad Bogor, West-Java, heeft extra assistentie gevraagd als preventie tegen mogelijke ongeregeldheden rondom de kerstviering van de protestantse GKI Yasminkerk. De kerkgangers zijn vastbesloten in het kerkgebouw kerstfeest te vieren, ondanks sterke bezwaren van de lokale autoriteiten. Die vrezen voor geweld rondom de viering.

De angst voor spanningen in tussen christenen en moslims Bogor is reëel. De burgemeester van Bogor heeft eerder samenkomsten verboden in een rooms-katholieke kerk in zijn stad. De Johannes de Doperkerk zou in strijd handelen met een lokaal bestemmingsplan door diensten in het gebouw te houden. Namens de „moslimgemeenschap van Bogor” is er een enorm spandoek naast de kerk geplaatst, ter ondersteuning van de burgemeester.

De Indonesische bisschoppenconferentie sprak haar teleurstelling uit over de ontwikkelingen in Bogor. „Dit incident ondermijnt de waarden van Bhinneka Tunggal Ika”, aldus de organisatie, die daarmee verwees naar de Indonesische staatsideologie van eenheid in verscheidenheid.

Ook in Centraal-Sulawesi, waar in 2000 en 2001 geweld tussen moslims en christenen woedde, heeft de politie strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Maandag vond de politie explosieven bij een markt voor varkensvlees in Palu, de provinciehoofdstad. Op dezelfde markt kwamen op 31 december 2005 zeker acht mensen om het leven bij een bomaanslag.

Op Ambon werden er vandaag nog massaal kerstboodschappen gedaan. Het zorgde voor enorme verkeersfiles in de hoofdstad, waar een steekpartij met dodelijke afloop vorige week nog tot ongeregeldheden leidde. Er heerst angst voor een herhaling van het geweld tussen moslims en christenen op 11 september, waarbij destijds zeker zeven mensen om het leven kwamen. Zowel christelijke als islamitische leiders houden ‘hun’ jongeren goed in de gaten om in de kerstperiode escalatie te voorkomen.

De islamitische organisatie Nadhlatul Ulama (NU) heeft steun toegezegd aan kerken op Java. Volgens NU zouden 2,6 miljoen jeugdleden worden ingezet ter beveiliging van kerstvieringen.

Habib Rizieq Shihab, de leider van het Islamitische Verdedigingsfront (FPI), verzekerde dat zijn organisatie het kerstfeest niet zal verstoren. De extremistische FPI wordt gezien als een islamitische knokploeg die de afgelopen twee jaar verschillende haatcampagnes tegen kerken voerde. „Het is ”haram” (zonde, red.) om andere religies te beledigen”, betoogt Shihab nu echter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer