Politiek

CDA: eerst wegen aanpassen, dan pas 130 km

DEN HAAG (ANP) – Op snelwegen die nog moeten worden aangepast om er veiliger 130 kilometer per uur op te rijden, mag deze nieuwe snelheidsnorm per september 2012 nog niet gelden. Dat vindt het CDA in de Tweede Kamer. Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) is van plan om op 60 procent van de snelwegen naar 130 te gaan.

22 December 2011 13:33Gewijzigd op 14 November 2020 18:21
Foto ANP
Foto ANP

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil echter dat de snelheid pas omhoog gaat als duidelijk is dat het veilig kan. Dat zal op minder wegen zijn dan Schultz voorstelt. Donderdag vroeg hij daarover een oordeel van de Kamer. Oppositiepartijen zijn het grotendeels met hem eens, waardoor zijn motie kansrijk is. Later donderdag wordt erover gestemd.

Het Kamerlid van de coalitiepartij koos ervoor zijn motie zo algemeen mogelijk op te stellen. Op een later moment kan volgens hem worden bepaald welke wegen wel en welke niet naar 130 km kunnen. Hij sloot niet uit dat op wegen waar nu al - bij wijze van experiment - 130 wordt gereden op termijn gas moet worden teruggenomen.

Schultz denkt dat, mocht de motie worden aangenomen, ze er wel mee uit de voeten kan. Ze moet het nog uitzoeken, maar ze vermoedt dat in dat geval bij 40 procent van de wegen in september de borden 130 kunnen worden geplaatst. De entreeborden bij de Nederlandse grens hoeven volgens haar niet afbesteld te worden. Ze wil op die borden de nieuwe snelheidsnorm van maximaal 130 km kenbaar maken en dat kan volgens haar ook als die norm bij 40 procent van de snelwegen geldt.

Welke wegen wel of niet onder de nieuwe norm gaan vallen moet ze nog bestuderen. Sommige aanpassingen aan wegen kunnen mogelijk versneld worden doorgevoerd. Schultz heeft geen spijt dat ze heeft ingezet sneller scenario. „Ik sta daar nog steeds achter. Onze wegen zijn veilig.”

In een tweede motie vraagt het CDA de snelheidsverhogingen niet door te voeren op plaatsen waar extra maatregelen nodig zijn voor luchtkwaliteit. Die zijn volgens De Rouwe te duur. In het regeerakkoord is de kwestie niet tot in detail vastgelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer