Buitenland

Politieke crisis in Irak verergert

BAGDAD (ANP) – De politieke crisis in Irak lijkt zich ondanks internationale bezorgdheid te verdiepen. De sjiitische premier Nuri al-Maliki dreigde woensdag de ministers te vervangen van het door soennieten gesteunde blok Iraqiya als zij hun boycot van de regering voortzetten.

De ministers van Iraqiya zeggen dat ze steeds minder invloed krijgen in de regering, terwijl Maliki meer macht naar zich zou toetrekken. Daarom boycotten ze de zittingen.

21 December 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 18:19
Foto EPA
Foto EPA

De premier waarschuwde op een persconferentie dat ze worden vervangen als ze bij de volgende kabinetsvergadering weer afwezig zijn. Daarmee zou feitelijk een einde komen aan de regering van nationale eenheid die een jaar geleden na moeizame en langdurige onderhandelingen tot stand kwam.

Later op de dag kwam Maliki nog met een oproep aan alle politieke partijen om de crisis tijdens een conferentie in de komende dagen op te lossen. Als er dan geen oplossing komt, wil hij een meerderheidsregering gaan vormen.

De verhouding werd deze week verder op scherp gezet door de uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen vicepresident Tareq al-Hashemi, een prominent soennitisch lid van Iraqiya. Hij wordt gezocht omdat hij een doodseskader zou hebben gerund.

Hashemi spreekt de beschuldigingen tegen. Hij is naar de autonome Koerdische regio in Noord-Irak gevlucht. Maliki riep de Koerdische autoriteiten op de vicepresident over te dragen aan justitie. Gebeurt dit niet, dan komen er „problemen.”

De internationale bezorgdheid over de situatie in Irak neemt toe. De Amerikaanse vicepresident Joseph Biden heeft telefonisch contact gehad met Maliki en aangedrongen op samenwerking om nieuw sektarisch geweld te voorkomen. EU-buitenlandchef Catherine Ashton liet weten „uiterst bezorgd” te zijn over de ontwikkelingen in Irak. Ze drong aan op een dialoog tussen alle betrokken partijen en sprak van een „kritiek moment.”

In 2006 en 2007 stond het land aan de rand van een burgeroorlog, toen sjiieten en soennieten elkaar op grote schaal uitmoordden. De soennitische minderheid verloor de macht met de val van de soenniet Saddam Hussein in 2003 aan de sjiieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer