Bleker stelt meldplicht in voor virus
DEN HAAG – Houders van dieren die misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren baren moeten dit voortaan melden bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).
Dat heeft staatssecretaris Bleker van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dinsdagavond bekendgemaakt. Bleker wil een goed beeld krijgen van de ernst, aard en geografische verspreiding van het onlangs ontdekte Schmallenbergvirus.
Het Schmallenbergvirus leidt tot de geboorte van misvormde schapenlammeren met afwijkingen zoals een scheve nek, waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is ook de oorzaak van de koeiendiarree die eerder dit jaar voorkwam bij rundvee in Nederland en Duitsland.
Het aantal bedrijven dat mogelijk is getroffen door het nieuwe virus, neemt toe. Bleker meldde de Tweede Kamer dinsdag dat 28 bedrijven met schapen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus. Ook hebben er zich vijftien bedrijven gemeld die vermoeden dat het virus op hun bedrijf aanwezig is. Volgens Bleker lijkt het erop dat knutten, kleine vliegjes, de besmetting overbrengen.
Het onderzoek naar de verspreiding en de besmettingsroute van het nieuwe virus is in volle gang. Ook wordt geprobeerd te beginnen met het ontwikkelen van een vaccinatie. Het kan nog enige tijd duren voordat er een vaccin is. Bij het blauwtongvirus dat eerder toesloeg, duurde het acht maanden voor er een vaccin was.
Volgens een eerste analyse van het RIVM lijkt het virus niet te kunnen overgaan van dier op mens. „Maar”, zei Bleker dinsdag, „er zijn virussoorten die tot griepverschijnselen bij mensen kunnen leiden.” Als er andere informatie komt over bijvoorbeeld besmetting van mensen, dan kan de aanpak veranderen. Minister Schippers (Volksgezondheid) benadrukte dat ook zij de vinger aan de pols houdt. Veehouders wordt aangeraden bij onbekende klachten contact op te nemen met de GGD.
De SP vindt dat bij gebrek aan vaccin nu al zou kunnen worden nagedacht over het ruimen van bedrijven om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. De partij hoopt dat er lessen zijn geleerd van de Q-koortsuitbraak, waarbij pas laat werd besloten om op besmette bedrijven dieren te doden. Bleker vindt het nu echter nog te vroeg om over ruimingen te praten.