Spies ligt goed bij iedereen in CDA-top
DEN HAAG (ANP) – Ze is degelijk en altijd zeer loyaal aan haar partij geweest, met een verleden in het provinciaal bestuur en 8 jaar ervaring in de Tweede Kamer. En cruciaal: ze kan het goed vinden met zowel de informele partijleider bij het CDA, vicepremier Maxime Verhagen, als met de partijvoorzitter Ruth Peetoom.
Liesbeth Spies (45) is daarom de opvolger van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken .
Spies studeerde Nederlands recht en economie in Leiden en werkte na haar studie onder meer voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voor de provincie Zuid-Holland, voor ze in 2002 voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later stond ze 13 op de CDA-lijst bij de Kamerverkiezingen. Ze werd in april 2007 vicefractievoorzitter onder Pieter van Geel, die 4 jaar lang de CDA-fractie leidde ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende.
Spies was in die periode invloedrijk in de fractie, al viel ze bij het grote publiek niet op. Ze hield zich in de Kamer bezig met onderwerpen als milieubeleid, bestuurlijke vernieuwing, werk en bijstand en het Koninklijk Huis.
In 2010 stelde ze zich niet weer kandidaat voor de Kamerverkiezingen van juni dat jaar, ze werd lijsttrekker voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. De Kamerverkiezingen leverden een historisch verlies op voor het CDA. Na een lange formatie kozen de christendemocraten uiteindelijk voor een minderheidskabinet met de VVD, gedoogd door de PVV.
Ook Spies steunde de gedoogconstructie met de PVV. Toenmalig partijvoorzitter Henk Bleker stapte over naar het kabinet en Spies volgde hem als waarnemend partijvoorzitter op.
In de maanden totdat Ruth Peetoom het voorzitterschap van haar overnam, poogde ze de verdeeldheid binnen het CDA alvast wat weg te masseren. Ze riep haar partijgenoten op tot meer debat. Het CDA moest weer een levendige debatpartij worden, zei ze. „We hebben lang genoeg in de achteruitkijkspiegel gekeken. We moeten samen weer door de voorruit kijken, niemand mokkend op de achterbank”, zei ze in een speech.
Meer pittige stellingnames en minder fletse compromissen was haar oproep. Op Binnenlandse Zaken mag ze dat motto in de praktijk brengen in dossiers rond de woningcorporaties, corruptie op Curaçao en het verkleinen van de Rijksoverheid.