Kerk & religie

Lutheranen gaan maatschappelijk onrecht te lijf

In de historische Sint-Bonifatiuskathedraal van Canadese stad Winnipeg wordt vandaag de tiende assemblee van de Lutherse Wereld Federatie (LWF) geopend. Economische globalisering, aids, geweld en armoede staan de komende tien dagen centraal.

Kerkredactie
21 July 2003 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Een van de hoofdsprekers is de 44-jarige dr. Margot Kässmann, luthers bisschop in Hannover. Aan de vooravond van de tiende assemblee noemt ze deze een belangrijke uitdaging voor de lutheranen „om hun gemeenschappelijke wortels in het christelijk geloof te laten zien.”

Deelnemers aan de zesjaarlijkse kerkvergadering delibereren over de ”heling van de wereld” en de nijpende vraagstukken van armoede en geweld, aids en de verdeeldheid in kerk en samenleving. „Onze wereld is op zoek naar oriëntatie, de door onrecht en oorlog geteisterde samenlevingen snakken naar heling”, aldus Kässmann, die benadrukt dat de lutherse kerken wereldwijd hiertegen hun stem moeten verheffen.

De assemblee is de afgelopen jaren voorbereid in zeven bijeenkomsten in de verschillende werelddelen. De laatste, speciaal voor de jeugd, werd afgelopen week gehouden in Guelph, bij Toronto. Negentig jongeren uit 56 landen woonden die meeting bij. Zij zullen op de assemblee verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse bijbelstudies.

Op de voorbereidende jeugdbijeenkomst vorige week pleitte de Amerikaanse journaliste Krystal Greene ervoor de kwestie van de mensenrechten en de toegang tot medische zorg hoger op de kerkelijke agenda te zetten. Greene riep de kerken ertoe op de maatschappelijke ongelijkheid -armoede, schending van mensenrechten, uitbuiting, uitsluiting op basis van ras, geslacht of geld- tegen te gaan. Wanneer men de dialoog hierover niet aangaat, kan het „helen” van de zieke wereld niet beginnen, waarschuwde ze. „In dit tijdperk van ongekende armoede en alarmerende sterfte aan aids is onze taak zonneklaar: laten we strijden voor mensenrechten en strijden tegen de onrechtvaardige scheidslijnen die kerk en maatschappij uiteenrijten.”

Greene verwees naar een ontwikkelingsrapport van de Verenigde Naties waarin staat dat van de 4,6 miljard mensen die in ontwikkelingslanden leven zo’n 850 miljoen mensen niet kunnen lezen of schrijven, 1 miljard mensen geen toegang hebben tot gezonde waterbronnen en 2,4 miljard mensen niet over hygiënisch sanitair beschikt. Wereldwijd leven bijna 3 miljard mensen van minder dan 2 dollar per dag, en naar schatting sterven 4 miljoen baby’s in hun eerste levensjaar. „Deze families, gemeenschappen, kinderen en kerken hebben hulp en bescherming nodig”, aldus Greene, verbonden aan een Amerikaans televisiestation dat dagelijks 8 miljoen kijkers trekt.

De Evangelische Lutherse Kerk (ELK) in Nederland vaardigde een delegatie af bestaande uit mevrouw drs. Ilona Fritz, presidente van de ELK, mevrouw drs. Susan Freytag, vice-presidente, en mevrouw drs. Mary Janssen van Raay, lid van het LWF-bestuur. Dr. Bas Plaisier, scriba van de SoW-kerken, woont de bijeenkomst bij als waarnemer-adviseur.

Vierhonderd afgevaardigden uit 136 kerken uit 76 landen zullen de nieuwe voorzitter van de LWF kiezen, als opvolger van de Duitse bisschop Christian Krause. Als belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Krause wordt de voorzitter van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika, bisschop Mark Hanson, genoemd. Hij is nu vice-voorzitter. Begin dit jaar bezocht hij met andere Amerikaanse kerkleiders Europa, om een zo breed mogelijk kerkelijk verzet tegen de oorlog in Irak te formeren.

De Lutherse Wereld Federatie (LWF) is een wereldwijde organisatie van christelijke kerken in de lutherse traditie. De LWF werd in 1947 opgericht en telt op dit moment 136 lidkerken in 76 landen. Zij vertegenwoordigen 61,7 miljoen van de 65,4 miljoen lutheranen in de wereld. Het secretariaat van de LWF is gehuisvest in Genève. De federatie werkt nauw samen met de Wereldraad van Kerken en andere christelijke en seculiere organisaties.

De LWF zet zich sterk in voor de volledige participatie van vrouwen in het kerkelijk en het maatschappelijk leven. Belangrijke beslissingen daartoe werden genomen op de zevende assemblee in 1984 in Boedapest. Deze bepaalde dat ten minste 40 procent van de afgevaardigden uit vrouwen moet bestaan, met als doelstelling voor de toekomst 50 procent voor de negende en volgende assemblees.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer