Binnenland

Twist over bezwaar tegen zondagswerk

UTRECHT – Mag OAD Reizen een medewerkster ontslaan omdat ze niet op zondag wil werken? Over die vraag buigt de Commissie Gelijke Behandeling zich de komende maanden. „Ik wil dat mijn kinderen dezelfde rechten en plichten behouden die ik altijd heb gehad”, aldus de ontslagen werkneemster gisteren voor de commissie.

L. Vogelaar
16 December 2011 08:54Gewijzigd op 14 November 2020 18:14
Foto ANP
Foto ANP

Twintig jaar werkt toeristisch verkoopmedewerkster J. C. Schneider al in de reisbranche. Van haar principiële bezwaren tegen zondagswerk maakt ze nooit een geheim. Het is ook geen probleem als ze in januari 2010 bij OAD in dienst treedt.

In april dit jaar worden de medewerkers van de Holtense touroperator bij elkaar geroepen. Als service aan de klanten, die steeds vaker op zondag telefonisch vragen stellen of geholpen willen worden tijdens het online boeken van een reis, wordt voortaan van verkoopmedewerkers verlangd dat ze op die dag beschikbaar zijn. Als Schneider aangeeft dat ze daartoe niet bereid is, krijgt ze geen nieuw contract.

Het bedrijf biedt haar een andere functie aan, maar die past niet bij haar interesse. Bovendien wil ze de principiële vraag beantwoord zien of iemand vanwege zijn geloofsovertuiging uit de verkoopfunctie geweerd mag worden, zeker als iemand al enige tijd bij een bedrijf werkt. „Ik wil dat mijn kinderen dezelfde rechten en plichten behouden die ik altijd heb gehad.”

OAD Reizen hamert erop dat flexibele inzetbaarheid, ook op zondagen, bij de functie van toeristisch verkoopmedewerker hoort. OAD-advocaat mr. J. Dijkman vergeleek het gisteren met een verpleegster in een abortuskliniek die geen abortus wil uitvoeren.

Uitzonderingen zijn volgens hem onmogelijk, en hij verwees naar de gewetensbezwaarde trouwambtenaren die door een meerderheid van de Tweede 
Kamer ook niet meer getolereerd worden. „Schneider kan wel zeggen dat collega’s haar zondagsdiensten willen overnemen, maar het bedrijf vreest roosterproblemen.” Van de ongeveer 130 verkoopmedewerkers is Schneider overigens de enige die niet op zondag wil werken.

Ook bij veel studiereizen voor de medewerkers is de zondag in het geding; dit jaar bij 88 procent van de reizen. Schneider is eenmaal met een reis meegeweest, en doet dat niet op zondag.

Volgens OAD is „niet bevestigd” dat Schneider bij haar aanstelling bezwaar heeft gemaakt tegen zondagsarbeid. En dat er sprake is van principiële bezwaren, betwist het bedrijf ook; er is geen schriftelijk bewijs overlegd dat Schneider werkelijk tot een kerk behoort.

Geen ruimte

De oud-medewerkster heeft een heel ander verhaal. Ze is actief lid van een hervormde gemeente, gaat elke zondag naar de kerk en zegt over haar opvattingen nooit onduidelijk te zijn geweest. Op de afdeling waarop ze werd aangenomen, was zondagswerk niet aan de orde. Toen ze dit voorjaar voor een afdeling werd gevraagd waar wel op zondag wordt gewerkt, gaf ze direct aan dat dit voor haar niet kon. Geen probleem, zouden meerdere leidinggevenden en collega’s hebben gezegd. Ze was er welkom, ook zonder inzet op zondag.

Kort daarna bleek tijdens de ingelaste bijeenkomst dat die ruimte er niet meer was. Veronderstellingen dat Schneider daarvoor zou zwichten, bleken niet juist.

De bijeenkomst gistermiddag voor de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht had af en toe een venijnig karakter, waarbij commissielid mr. D. Ghidei de beide advocaten verzocht geen steken onder water meer uit te delen.

Volgens Schneiders advocaat, mr. G. H. Boelens, mag OAD geen regels stellen die de rechten van werknemers inperken als die in hun CAO staan. Aan de arbeidsovereenkomst blijkt in de loop van vorig jaar stilzwijgend een passage over zondagswerk te zijn toegevoegd.

De CGB wil eerst meer stukken zien en doet over negen weken uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer