Buitenland

VN: Palestijnen aan de bedelstaf door Israël

De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn „aan de bedelstaf gebracht” door de Israëlische bezetting. Israël schendt het internationaal recht door hun niet de broodnodige humanitaire hulp te bieden.

Buitenlandredactie
18 July 2003 21:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Dat zei vrijdag de speciaal expert voor het recht op voedsel van de Verenigde Naties, Jean Ziegler. Ziegler bracht deze maand tien dagen door in de Palestijnse gebieden.

„Het recht op voedsel wordt voortdurend en ernstig geschonden door de bezettingsmacht. Er heerst een catastrofale humanitaire situatie”, zei Ziegler. Veel Palestijnse dorpen zijn omsingeld door het Israëlische leger, waardoor de levering van voedsel wordt gehinderd en boeren hun akkers niet kunnen bereiken.

Ziegler wees ook op de inname van vruchtbaar Palestijns land door het Israëlische leger en kolonisten. „We hebben gezien hoe duizenden olijfbomen zijn vernietigd door bulldozers”, zei hij. Veel dorpen moeten bovendien water kopen omdat de waterleidingen zijn vernield of afgesloten, aldus Ziegler.

Volgens de Wereldbank is bijna 10 procent van de Palestijnse kinderen in Gaza en op de Westoever ernstig ondervoed. Zo’n 15 procent van de kinderen onder de vijf jaar lijdt aan acute bloedarmoede, waardoor hun hersencellen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Ruim de helft van de Palestijnse gezinnen eet maar één keer per dag.

Israël is er volgens Ziegler niet op uit om de Palestijnen te laten lijden. Het optreden van het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden gebeurt omwille van Israëls veiligheid, zei Ziegler, maar Israël is op grond van het internationaal recht wel verplicht de Palestijnen te voeden. Een bezettingsmacht is verplicht zorg te dragen voor de bevolking, terwijl in de Palestijnse gebieden de VN en het Rode Kruis de meeste hulp bieden.

Het was niet de enige kritiek vanuit de Verenigde Naties op Israël deze week. De VN-gezant voor het Midden-Oosten, Terje Roed-Larsen, zei donderdag tegen de VN-Veiligheidsraad in New York dat Israël het hek dat het bij de grens met de Palestijnse gebieden optrekt, moet afbreken, omdat het in strijd is met de routekaart voor vrede. De bouw van het hek „is een eenzijdige daad, die niet strookt met de routekaart, omdat hij de vorming van een levensvatbare Palestijnse staat bemoeilijkt”, zei Roed-Larsen.

De Israëlische ambassadeur Dan Gillerman zei dat zijn regering zich krachtig zou verzetten tegen een verzoek van de Veiligheidsraad om de omheining af te breken, omdat zij deze noodzakelijk acht om Palestijnse terreuraanslagen te voorkomen. Het hekwerk moet in Israëls visie uiteindelijk 600 kilometer lang worden.

De Palestijnse premier, Mahmud Abbas, ontmoet zijn Israëlische collega Ariel Sharon morgen, voordat hij voor het eerst naar Washington gaat. Volgens woordvoerders van de Palestijnse Autoriteit gaat het gesprek over de voortgang van de Israëlische terugtrekking uit de Palestijnse gebieden en de vrijlating van Palestijnse gevangen.

Abbas en Sharon zouden elkaar al op 9 juli ontmoeten, maar dat werd uitgesteld na onenigheid tussen Abbas en de Palestijnse president Yasser Arafat. Die was woedend omdat Abbas de Israëli’s niet zover had kunnen krijgen dat zij al meer dan 350 van de ongeveer 6000 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen vrijlieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer