Buitenland

Russen willen af van steenrijken

Bijna acht op de tien Russen zijn voor een geheel ander privatiseringsbeleid.

AFP
18 July 2003 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Dat werd vrijdag bekendgemaakt door het onafhankelijke Russische onderzoeksbureau Romir. Het bureau voerde een opiniepeiling uit onder 1500 Russen.

Het onderzoek komt op het moment dat justitie een onderzoek naar een van de grootste oliebedrijven van Rusland, Yukos, op gang heeft gebracht. Dat bedrijf is een goed voorbeeld van de privatiseringsgolf in Rusland in de jaren negentig. Grote bedrijven werden toen vaak voor een habbekrats opgekocht en zo ontstond een kleine groep van extreem rijke ondernemers, de zogenoemde oligarchen.

Van de ondervraagde personen is 44 procent voor een geheel ander beleid, zonder dat de vroegere staatsbedrijven terugkeren. Eenderde (33 procent) is voor een gedeeltelijke revisie. Slechts 18 procent van de ondervraagden is tegen verandering van het huidige systeem.

Het onderzoek laat zien dat er flinke verschillen in opvatting tussen de verscheidene regio’s in het gigantische land bestaan. Zo hebben de mensen in het noordwesten van Rusland weinig sympathie voor de privatisering van bedrijven, 29 procent ziet er helemaal niets in.

Meer dan de helft van de mensen (57 procent) keurt de gerechtelijke vervolging van de oligarchen goed en 31 procent is van mening dat deze manier van werken weliswaar juist is, maar enkel in extreme gevallen.

Russen hebben geen vertrouwen als het gaat om de fortuinen die de oligarchen door de privatiseringen hebben verdiend. Negen op de tien Russen (88 procent) gaat ervan uit dat hun kapitaal op illegale wijze is verdiend. Slechts een kleine groep (7 procent) denkt dat het geld op eerlijke wijze is verkregen.

„De bevolking beschouwt de oligarchen als een stel lieden die zichzelf op illegale wijze hebben verrijkt. Niet als eerlijke zakenmannen die hard hebben gewerkt voor hun geld”, aldus socioloog Aleksandr Moezafov van Romir.

„Over 5 tot 7 jaar zullen we zien of er een echte mentaliteitsverandering bij de Russische bevolking komt, omdat er een nieuwe generatie opgroeit”, verklaarde de socioloog.

De Russische minister-president Michail Kasjanov liet dinsdag nog weten dat de hervormingen onomkeerbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer